ANWB assisteert bij belastingaangifte

Bereken jouw werkelijke autokosten met onze rekentool

Aan het begin van het jaar is het weer tijd voor de jaaropgave van de inkomstenbelasting. De ANWB helpt je om jouw werkelijke autokosten uit te rekenen.

Ieder jaar komen er bij de de ANWB een hoop vragen binnen over het invullen van de jaaropgave van de inkomstenbelasting. Wat zijn nu precies je autokosten en zijn die wel of niet aftrekbaar?

Onbelast declareren

Normaal gesproken hanteert de Belastingdienst een tarief van € 0,21 per kilometer dat onbelast mag worden gedeclareerd (sinds 1 januari 2023, was eerder € 0,19). Auto's kosten echter vaak meer en in een enkel geval mogen de werkelijke kosten worden ingediend. Het gaat dan bijvoorbeeld om kosten die zijn gemaakt om bij ziekte van en naar het ziekenhuis te rijden. De exacte afstand kun je berekenen met onze routeplanner.

Bereken je kilometers

Handige rekentool

Om die werkelijke kosten te berekenen, heeft de ANWB een handige rekentool voor personenauto's van maximaal 18 jaar. Door het invullen van je kenteken of het merk en type van de auto, plus de nodige gegevens over hoe je hem gebruikt, krijg je een keurige specificatie van de werkelijke kosten per kilometer. Die is ook nog eens uitgesplitst in variabele kosten (wat je echt uitgeeft aan de rit, brandstof bijvoorbeeld) en vaste kosten (wegenbelasting, verzekering, afschrijving en dergelijke).

Bereken je autokosten

Heb je een vraag over autokosten? Stel hem aan onze experts via het Expert-platform of deel jouw eigen expertise.