Autokosten en belasting: ANWB helpt bij berekening

Werkelijke autokosten reken je uit met onze rekentool

De aangifte inkomstenbelasting moet vóór 1 mei binnen zijn bij de Belastingdienst. Bij die aangifte is het voor veel mensen handig om te weten wat hun auto precies kost. De ANWB helpt je bij het berekenen van de werkelijke autokosten.

Ieder jaar komen er bij de de ANWB een hoop vragen binnen over het invullen van de jaaropgave van de inkomstenbelasting en gemaakte autokosten. Want wat zijn nu precies autokostenen zijn die wel of niet aftrekbaar?

Onbelast declareren

Normaal gesproken hanteert de Belastingdienst een tarief van maximaal € 0,21 per kilometer dat onbelast mag worden gedeclareerd (sinds 1 januari 2023, was eerder € 0,19) bij de werkgever. Of dit voor jou geldt, hangt dus af van je werkgever. Auto's kosten echter vaak meer en in een enkel geval mogen de werkelijke kosten worden afgetrokken. Het gaat dan bijvoorbeeld om kosten die zijn gemaakt om bij ziekte van en naar het ziekenhuis te rijden. De exacte afstand kun je berekenen met onze routeplanner.

Bereken je kilometers

Handige rekentool

Om die werkelijke kosten te berekenen, heeft de ANWB een handige rekentool voor personenauto's van maximaal 18 jaar oud. Door het invullen van je kenteken of het merk en type van de auto, plus de nodige gegevens over hoe je hem gebruikt, krijg je een keurige specificatie van de werkelijke kosten per kilometer. Die is ook nog eens uitgesplitst in variabele kosten (wat je echt uitgeeft aan de rit, brandstof bijvoorbeeld) en vaste kosten (wegenbelasting, verzekering, afschrijving en dergelijke).

Aftrekpost berekenen

De rekentool vul je in zoals aangegeven. Dus niet met de kilometers die je voor medische doeleinden hebt gereden, maar het jaarkilometrage. Wanneer alle vragen zijn ingevuld, komt er een prijs per kilometer uit de rekentool. Deze prijs per kilometer vermenigvuldig je vervolgens met het aantal kilometers dat je hebt gereden voor medische zaken. De uitkomst hiervan is het bedrag dat je mag aftrekken. 

Bereken je autokosten

Heb je een vraag over autokosten? Stel hem aan onze experts via het Expert-platform of deel jouw eigen expertise.