Kostenoverzicht: hoeveel kost het om zakelijk te rijden?
19 mei 2021 Auto van de zaak? Hier moet je rekening mee houden
Als ondernemer wil je mobiel zijn. Wellicht heb je een auto of busje nodig om naar werk te rijden, klanten te bezoeken of producten te bezorgen. Dit zijn de kosten waar je als ondernemer rekening mee moet houden.
We gaan er in dit artikel van uit dat je de auto op naam van de zaak koopt of leaset. In dit geval mag je alle gemaakte autokosten aftrekken van je winst.
1. Aanschaf- of leaseprijs
Als zzp’er of mkb’er kun je ervoor kiezen om een auto te kopen of leasen. Als je een auto koopt, dan bezit je na het aanschaffen je eigen auto. Je moet dan wel rekening houden met afschrijving. Dit is de jaarlijkse waardevermindering van je auto. Met onze autokostentool kun je berekenen hoe hoog de afschrijving van jouw auto is.
Wil je liever leasen? Hier heb je geen (start)kapitaal voor nodig, want je betaalt maandelijks een vast bedrag voor de auto. Ook het onderhoud, verzekeringskosten en wegenbelasting is vaak inbegrepen in de prijs. Als je bij ANWB voor de Zaak een auto leaset, dan is een Wegenwacht voor de Zaak lidmaatschap gratis inbegrepen.
Let op: gebruik je de auto ook privé? Bij meer dan 500 privékilometers per jaar krijg je te maken met bijtelling. Gebruik je de auto enkel voor zakelijke ritten? Met een goede ritregistratie voorkom je bijtelling.
2. Brandstof of laadkosten
De soort brandstof die je auto verbruikt, bepaalt onder meer de hoogte van de motorrijtuigenbelasting. Diesel en LPG-auto’s zijn goedkoper dan benzine-voertuigen, maar de motorrijtuigenbelasting is hoger.
Ga je elektrisch rijden? Dan heb je uiteraard geen brandstofkosten, maar moet je rekening houden met kosten voor het laden van je auto. Met een goede laadpas kun je je auto in heel Nederland opladen. Laadkosten kunnen erg verschillen. Een eigen laadpaal aanschaffen, voor thuis of op kantoor, zal uiteindelijk stukken goedkoper zijn dan gebruik maken van een snellader langs de snelweg.
3. Verzekeringspremies
Of je nu privé of zakelijk rijdt: elke autobezitter in Nederland is verplicht om een WA-autoverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor schade aan anderen. Een zakelijke autoverzekering is meestal duurder dan een particuliere autoverzekering, maar privégebruik is altijd meeverzekerd. Om eventuele schade aan je eigen auto te verzekeren, kun je kiezen voor een aanvullende cascodekking. Dan ben je verzekerd tegen bijvoorbeeld diefstal en inbraak, ruitschade en storm- en brandschade.
4. Onderhoud en reparatie
Helaas zal bijna elke auto op een gegeven moment onderhoud nodig hebben. Diesel en gasauto’s ouder dan 3 jaar en benzine en elektrische auto’s ouder dan 4 jaar hebben daarnaast jaarlijks of om het jaar een APK-keuring nodig. Het is ook slim om een Wegenwacht voor de Zaak lidmaatschap aan te schaffen, voor betrouwbare pechhulp onderweg.
5. Motorrijtuigenbelasting
Wanneer een motorrijtuig - personenauto, bestelauto, vrachtauto of motor - op jouw naam staat, moet je motorrijtuigenbelasting betalen (ook wel wegenbelasting genoemd). Het bedrag hangt onder meer af van het soort motorrijtuig, het gewicht en het soort brandstof. De regels voor zakelijke voertuigen zijn vrijwel hetzelfde als voor particuliere bestuurders. Enkel eigenaren van bestelauto’s met een grijs kenteken betalen minder belasting. Op de website van de Belastingdienst kan je de motorrijtuigenbelasting per voertuig berekenen.
Goed om te weten: voor een elektrische auto hoef je tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting te betalen.
6. Belasting van personenauto’s en motorrijwielen
Koop je in Nederland een personenauto, motor of een bestelauto? Of importeer je een voertuig uit het buitenland naar Nederland? Dan moet je hier belasting van personenauto's en motorrijwielen (bpm) over betalen. Elektrische auto’s zijn op dit moment nog vrijgesteld van bpm. Onder bepaalde voorwaarden kun je ook voor bestelauto’s een vrijstelling aanvragen.
Bezit je een vrachtauto(combinatie)? Dan moet je ook belasting zware motorrijtuigen (bzm) betalen. Je betaalt alleen bzm als je je vrachtauto(combinatie) op de autosnelweg wilt gebruiken, het voertuig enkel bestemd is voor het vervoeren van goederen en de maximummassa van de vrachtauto(combinatie) 12.000 kg of meer is. In deze tabel vind je een kostenoverzicht.
Deel deze pagina