Naar artikel

Wat is pechhulp van de ANWB?

De Wegenwacht® van ANWB is de eerste en grootste pechhulp dienstverlener bij pechgevallen sinds 1946. Bij de Wegenwacht® Service is het ANWB-lidmaatschap met de daarbij extra voordelen inbegrepen.

Je kunt dus rekenen op de beste pechhulp maar óók op advies, informatie, ledenvoordeel, belangenbehartiging en het maandblad de kampioen. 

De Wegenwacht® van ANWB is ook sterk in pechhulp in Europa. In meer dan 48 landen binnen Europa kan je onderweg rekenen op pechhulp. Met meer dan 7.000 pechhulpdienstverleners is er altijd wel een in de buurt.

Ook wanneer je nog geen pechhulp service hebt wil je natuurlijk geholpen worden en door kunnen rijden in je eigen auto. Wat zijn de voordelen van Wegenwacht® Service ten opzichte van pechhulp zonder abonnement?

Geschiedenis pechhulp van de ANWB

Al in de jaren twintig wilde de ANWB een pechdienst starten voor automobilisten. Door de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog bleven de plannen in de la. Maar op 15 april 1946 was het zover. Op Harley Davidson motoren patrouilleerden de eerste zeven wegenwachten op zoek naar automobilisten met pech.

De Wegenwacht was onmiddellijk een succes. Het aantal motoren met zijspan steeg al snel naar 25 en de ANWB zette een inventief waarschuwingssysteem op. De vereniging vroeg leden met telefoon aan doorgaande wegen, hun telefoon ter beschikking te stellen aan pechvogels. Een ANWB-telefoonbord op de gevel gaf aan waar automobilisten konden bellen.

Eind jaren vijftig ruimden de Harley Davidsons en BSA's het veld en werden vervangen door bestelauto's. Om het verkeer op de autosnelwegen te bedienen, bouwde de ANWB speciale stations. In 1960 nam de ANWB als eerste Wegenwachtstation 'Pauwmolen' in bedrijf. Het stond in verbinding met tien praatpalen langs de autosnelweg Den Haag - Amsterdam. Vanaf 1966 werd het hele autosnelwegnet door Rijkswaterstaat van praatpalen voorzien. In april 2016 bestond de Wegenwacht 70 jaar.

Lees meer over de geschiedenis van de Wegenwacht