Naar artikel

De Wegenwacht van vandaag

In 1968 verschenen er speciale telefooncellen langs de weg. Pechklanten konden van daaruit naar de Wegenwacht bellen.

Wat doet de Wegenwacht?

Het is fijn om rond te kunnen rijden in een auto! Maar die auto kan natuurlijk ook wel eens kapot gaan. Dan moet je naar een garage om hem te laten repareren. Maar stel nu dat je onderweg bent en je auto gaat dán stuk? Dan bel je natuurlijk de Wegenwacht!

De Wegenwacht is een onderdeel van de ANWB en helpt mensen onderweg met autopech. Ze rijden in gele auto’s over de Nederlandse wegen en helpen auto’s die niet meer kunnen verder rijden, bijvoorbeeld omdat de accu kapot is.

Ruim 800 wegenwachten

Er zijn heel veel wegenwachten, omdat er in Nederland wel ruim 8 miljoen auto’s zijn. Dit betekent dus ook dat er veel auto's stuk kunnen gaan onderweg. Inmiddels zijn er in Nederland meer dan 800 Wegenwachten. Zij staan dag en nacht klaar om auto’s te repareren. De mannen en vrouwen die dit doen, zijn geen gewone automonteurs. Ze hebben allemaal extra lessen gehad in auto’s repareren. Daarom is de Wegenwacht de bekendste pechhulp van Nederland!

De eerste praatpaal

In 1971 kwam de eerste praatpaal langs de snelweg bij Hoevelaken-Zwolle. In 2013 stonden er 3323 praatpalen langs de snel- en autowegen. In 1987 werden nog 193.000 oproepen gedaan via een praatpaal, in 2012 waren dat er nog maar 39.655 en 2014 nog slechts 5900.

De komst van de mobiele telefoon

Door de komst van de mobiele telefoon is het aantal oproepen via de praatpalen dus flink gedaald. Daarnaast is er tegenwoordig de Wegenwacht app. Deze app stuurt jouw locatie gelijk door naar de ANWB Alarmcentrale zodra jij in de app op ‘Bel de Wegenwacht’ drukt. Zij weten dan precies waar je bent en waar de Wegenwacht naar toe moet.

 Wegenwacht vandaag

In 2014 had de Wegenwacht 4,1 miljoen leden. Dat zijn heel veel klanten! En ze willen natuurlijk allemaal niet lang wachten als ze pech hebben. Daarom is een goede en snelle hulpverlening heel belangrijk. De auto’s zijn steeds beter geworden. Maar toch is de kans op pech nog even groot als vroeger. In 2014 werd de Wegenwacht meer dan 1 miljoen keer opgeroepen!

Accuproblemen

Tegenwoordig  is de oorzaak van pech trouwens wel heel anders dan vroeger. Het meest voorkomende pechgeval is dat de auto niet start vanwege accuproblemen. Maar het ligt ook vaak aan de elektronische onderdelen. De Wegenwachten krijgen daarom speciale lessen. Daardoor zijn ze heel deskundig en onmisbaar. Misschien nog wel meer dan vroeger.

Inmiddels bestaat de Wegenwacht ruim 65 jaar en rijden er miljoenen auto’s op de weg. En ook na 65 jaar blijft de Wegenwacht helpen langs de weg!