Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een dag als medewerker van de Wegenwacht

De Wegenwachten maken onderweg van alles mee. Wil je een idee krijgen van wat er allemaal kan gebeuren? Lees hier hoe Wegenwachter Tom zijn dag beleeft.

Mijn felgele auto

Ik start mijn werkdag als ANWB Wegenwacht medewerker vol energie en klaar voor een dag vol avontuur. Mijn felgele Wegenwacht-auto staat glanzend voor me, en ik weet dat ik vandaag veel mensen ga helpen die gestrand zijn met autopech.

Mijn dag begint om 09:00 en de eerste oproep komt al snel binnen. Deze krijg ik vanuit de alarmcentrale op mijn scherm in de auto. Ik accepteer de rit en zeg dat ik eraan kom.

Dat is pech

Eenmaal ter plaatse zie ik een gestrande auto en een opgeluchte bestuurder die me begroet. Ik stel me voor en bekijk de lekke band. Gelukkig heb ik de juiste reserveband bij me en binnen de kortste keren is de auto weer klaar om verder te rijden. De glimlach op het gezicht van de bestuurder geeft me een voldaan gevoel. Hier doe ik het voor!

Ik vermeld dat de pech verholpen is aan de alarmcentrale en meteen komt de volgende oproep binnen. Dit keer is het een auto met een lege accu. Ik haast me naar de locatie en ontmoet een gestreste bestuurder die te laat dreigt te komen voor een belangrijke afspraak. Met behulp van mijn startkabels krijg ik de auto snel weer aan de praat. De dankbaarheid in de ogen van de bestuurder is onbetaalbaar.

De rest van de ochtend gaat op dezelfde manier door, met verschillende oproepen en situaties die mijn aandacht vereisen. Soms moet ik wat dieper graven om de oorzaak van het probleem te vinden, maar ik geef nooit op totdat de klant tevreden en veilig weer op weg is.

Even remmen en dan weer gas erop

Tijdens de lunchpauze krijg ik even de kans om te ontspannen en een hapje te eten. Soms in de bus, soms op kantoor. Dit keer op kantoor, waar ik in gesprek raak met collega's. We delen verhalen en ervaringen. Het is altijd inspirerend om te horen hoe we als team samen mensen helpen in hun tijd van nood.

Na de lunch sta ik weer klaar voor nieuwe uitdagingen. Een melding komt binnen van een gestrand gezin met een caravan die een band heeft laten klappen. Ik rijd met mijn felgele busje naar een afgelegen weg waar ik het gezin aantref. Ik zorg ervoor dat de caravan veilig wordt gestald en plaats een nieuw wiel aan hun auto. Het gezin bedankt me hartelijk en kan hun reis eindelijk voortzetten.

De rest van de middag is even druk en belonend als de ochtend. Ik repareer nog meer auto's, help mensen met vastgelopen motoren en geef advies aan bestuurders over hoe ze hun auto in topconditie kunnen houden.

Geen dag is hetzelfde

Na een lange en bevredigende dag keer ik terug naar het ANWB-kantoor. Ik parkeer mijn Wegenwacht-auto en loop naar binnen. Mijn collega's en ik rapporteren onze ervaringen aan elkaar, en we zijn trots op wat we vandaag hebben bereikt.

Als ANWB Wegenwacht medewerker is geen dag hetzelfde. Het is een baan vol uitdagingen, maar het gevoel van voldoening dat ik elke dag ervaar wanneer ik mensen weer op weg help, is onbeschrijfelijk. Het is een eer om deel uit te maken van een team dat zorgt voor de veiligheid en gemoedsrust van zoveel mensen op de weg.