Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Veel gestelde vragen over de Wegenwacht

Hoe word je Wegenwacht?

Als je Wegenwacht wilt worden, moet je een opleiding op MBO niveau 1e autotechnicus hebben afgerond. Dat is een diploma voor automonteur. Ook moet je al twee of drie jaar gewerkt hebben als automonteur van verschillende automerken. Bij de ANWB krijgen de automonteurs nog meer lessen om Wegenwacht te worden. In deze lessen leren ze o.a. EHBO, brand blussen, storing zoeken en veel over nieuwe autotechnieken zoals bijvoorbeeld de elektrische auto. Natuurlijk moet je zelf ook je rijbewijs hebben. En je moet goed Nederlands kunnen spreken.

Om een goede Wegenwacht te zijn, moet je ook bepaalde eigenschappen hebben. Je moet bijvoorbeeld goed alleen kunnen werken. Maar je moet ook goed kunnen luisteren en praten. En je moet natuurlijk goed met mensen kunnen omgaan. Veel mensen zijn namelijk (een beetje) in paniek als ze pech hebben. Dan moet je ze gerust kunnen stellen. Je moet dus veel verschillende problemen kunnen oplossen. Daarom zijn Wegenwachten ook creatief in het vinden van oplossingen.

Waarom zijn de Wegenwachtauto’s geel?

In de Nederlandse verkeerswet staat dat auto’s die worden gebruikt voor pechhulp geel moeten zijn. Er is voor geel gekozen, omdat die kleur goed opvalt. Een gele auto zie je al van veraf stilstaan.

Helpt de Wegenwacht ook bij ongelukken?

Soms is de Wegenwacht eerder bij een ongeluk dan een ambulance. Daarom leren alle Wegenwachten tijdens hun opleiding ook EHBO, maar verder helpen de politie of ambulancemedewerkers. De Wegenwacht helpt in zo'n geval niet met auto’s wegslepen. Dat regelt een ander bedrijf.

Mag de Wegenwacht op de vluchtstrook langs de file rijden, net als de politie en de ambulance?

De Wegenwacht heeft speciale toestemming om langs de file te rijden, maar alléén als ze ook echt op weg zijn naar een pechgeval. Anders moeten mensen met pech heel lang wachten. En dan zou de Wegenwacht een stuk minder mensen kunnen helpen op een dag.

Helpt de Wegenwacht ook als je geen lid bent?

Als je geen lid bent van de ANWB/Wegenwacht dan kun je toch bellen. Je kunt dan direct lid worden. Dit is alleen wel een stuk duurder dan een gewoon Wegenwacht lidmaatschap.