Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De diagnosetester

Een diagnosetester helpt de Wegenwacht bij het opsporen van storingen

Een diagnosetester toont foutcodes en actuele waardes van verschillende sensoren, zoals de temperatuursensor: hoeveel graden is de motor? Of de luchtstroomsensor: hoeveel gram lucht gaat er per seconde de motor in? Essentiele informatie om de bron van een storing op te sporen, vooral bij moderne auto’s.

Hoe werkt 'et?

Een diagnosetester verzamelt gegevens uit de computers van een auto. Als er een storing is, ziet de bestuurder een lampje branden op zijn dashboard. Met de diagnosetester kan dan door middel van en foutcode gezocht worden naar de bron van de storing. Als de storing is opgelost, kan de foutcode worden gewist. Autofabrikanten zijn verplicht bepaalde gegevens uit hun auto’s te delen met derden, zoals een garage of de Wegenwacht. Ook moet de 16 pins-stekkeraansluiting op alle auto’s hetzelfde zijn.

 

Waardoor slijt 'ie?

Dat doet ie niet. Wel moet de tester regelmatig een software-update krijgen. Automerken maken ook zelf diagnosetesters waarmee je meer informatie uit een auto kunt halen. Een wegenwacht heeft een universele versie omdat hij elke dag verschillende automerken tegenkomt.