Wandeling Fort aan de Klop
Nederland, Utrecht, Utrecht
Fort aan de Klop is een groene oase in de stad Utrecht. Wandel vanaf dit natuureilandje door fris polderland en over belommerde lanen naar Slot Zuylen. Terug volg je het eeuwenoude jaagpad langs de rivier de Vecht.
Hond mee: honden zijn aangelijnd welkom op Fort aan de Klop, landgoed Slot Zuylen en op deze wandelroute.
Toegankelijkheid: deze route is niet geschikt voor mindervaliden wegens bruggetjes en een druk fietspad.
Paden: deze route voert voor ca. 50% over onverharde paden.
Parkeren: Je kunt niet parkeren bij Fort aan de Klop zelf, maar wel op het parkeerterrein tegen het talud van de Muinck Keizerbrug (Franciscusdreef/Vechtdijk). Vanaf hier loop je in 5 minuten naar Fort aan de Klop (via het fietspad langs de Vecht of via de 1ste Polderweg).
Routebeschrijving:
1. Loop het terrein van Fort De Klop af over het bruggetje en ga LA het fietspad op. Ga het eerste houten bruggetje RA over, houd op de splitsing links aan en loop bij de volgende splitsing RD. Volg het pad door de boomgaard tot over het houten bruggetje. Hier ga je Ra het fietspad op.
2. Het fietspad komt uit op een weggetje met parkeerterrein, hier ga je RA. Steek de Franciscusdreef over. Ga RA de 2de Polderweg op. Daar waar het fietspad naar rechts buigt, ga je LA het wandelpad op. Aan het einde van het pad, op de T splitsing, ga je RA. Je loopt nu met het weiland aan je linkerhand. In de verte zie je Slot Zuylen.
3. Loop het bos in en houdt op de eerste kruising links aan. Houd op de splitsing van paden links aan. Je loopt nu recht op Slot Zuylen af. Ga aan het einde van het pad langs de slagboom. Voor je ligt Slot Zuylen. Om de wandelroute te vervolgen ga je meteen LA.
4. Volg het wandelpad met links het weiland en rechts het fietspad en daarachter de rivier de Vecht. Waar het wandelpad scherp naar links buigt (aan het einde van het weiland) ga je RA. Steek de weg over en ga LA op het jaagpad langs de rivier de Vecht. Na ca. 100 m staat rechts een wit bordje met een tekst van Belle van Zuylen.
5. Bij het viaduct houdt het jaagpad op. Ga het viaduct onderdoor en vervolg het fietspad RD. Loop helemaal RD tot aan de eerste weg aan je linkerhand, de klopdijk, ga hier LA en direct weer LA, 1ste Polderweg tot aan Fort aan de Klop, start- en eindpunt van deze route.
Fort aan de Klop (1ste Polderweg 4, Utrecht) is een verdedigingswerk aan de Vecht dat onderdeel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Die linie was 85 kilometer lang en verbond 46 forten met elkaar. Tussen de forten kon het land onder water worden gezet om de vijand tegen te houden. Fort aan de Klop werd tussen 1850 en 1852 gebouwd als verdediging voor het inundatiekanaal de Klopvaart en de sluis van de Vecht naar de Klopvaart. Via dat kanaal werd het gebied ten noorden van Utrecht onder water gezet met het water uit de Vecht. Het fort dankt de naam aan herberg ‘De Clophaemer’ die vroeger bij het veer over de Vecht stond. Het fort werd drie keer in staat van verdediging gebracht: bij de Frans-Duitse Oorlog in 1870, de mobilisatie in 1914 (als depot en hulpverbandplaats) en in 1939 als steunpunt met een sectie infanterie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte het Duitse leger het fort als munitieopslagplaats. Na die periode werd het opslag voor legermateriaal en reparatiewerkplaats voor het Ministerie van Defensie. En weer later verhuurde Defensie het fort aan een bedrijf dat politiehonden traint. Tegenwoordig is Aan de Klop voor het publiek toegankelijk. Een groene oase in de stad! In de monumentale artillerieloodsen zijn vergaderruimtes, er is een brasserie, je kunt overnachten in een van de oude loodsen en er worden allerlei evenementen georganiseerd.
Rond Fort aan de Klop ligt een fraai natuurgebiedje waar vooral zangvogels zich thuis voelen, maar ook bosuilen en ijsvogels.
Slot Zuylen is een van de oudste kastelen aan de Vecht, net buiten de stad Utrecht. Het slot heeft een rijke familiegeschiedenis met invloedrijke bewoners. Hierin spelen sterke vrouwen zoals schrijfster Belle van Zuylen (1740-1805), die tot haar huwelijk op het slot woonde, een prominente rol. In Slot Zuylen ervaar je het dagelijks leven van de bewoners van het kasteel. Met een audiotour word je rondgeleid. Wandel zeker ook door de kasteeltuin die door tientallen vrijwilligers in stand wordt gehouden om je bezoek aan Slot Zuylen compleet te maken.
Schrijfster Belle van Zuylen heeft in haar tijd zeker ook over het jaagpad langs de Vecht gewandeld. Aan de rechterkant van het Jaagpad kun je een tekst van haar lezen. Ze beschrijft daarin het privilege van de rijken in haar tijd: het hebben van twee woningen. Een comfortabel stadshuis voor de winter en een fraai buiten, Slot Zuylen, voor de warme zomermaanden. ‘Dan wilde ik theedrinken aan de Vecht, bloemen plukken in de tuin en langs wandelingen maken door de natuur.’
Vroeger ging het vervoer van voedsel en andere producten vooral over het water. Wegen waren, vooral ’s winters modderig en slecht begaanbaar. De Vecht was een belangrijke vervoersader. Over het jaagpad erlangs liepen de paarden die de trekschuiten voorttrokken.
De Vecht ontstond rond 600 v. Chr. als onderdeel van de Rijndelta. In de Romeinse tijd heette de rivier Fectio en werden er forten en nederzettingen langs gebouwd. In de Middeleeuwen was de Vecht vooral belangrijk voor de scheepvaart. In de 17e eeuw, de Gouden Eeuw, ontdekten Amsterdamse handelaren de Vecht als perfecte plek om de vieze stad te ontvluchten. Ze bouwden buitenplaatsen op de oevers die je er nu nog steeds kunt zien.