Vijf bergen met een roerig verleden

Nederland, Overijssel, Markelo

Het uitzicht vanaf de Markeloseberg is de beklimming meer dan waard: glooiende hellingen, enkele boerderijen en de beboste top van de Hulpe, vroeger een bedevaartplaats. Voordat een veroordeelde op de Galgenbelt werd opgehangen, kon hij op de Hulpe zijn zonden opbiechten. Markelo staat bekend als ‘het dorp tussen de vijf heuvels’. Qua hoogte stelt het niet veel voor, ze zijn niet hoger dan vijftig meter. In het verleden besteeg men deze ‘bergen’ niet voor het uitzicht. Op de top van de Dingspelerberg werd recht gesproken, op de Herikerberg is de doodstraf uitgevoerd. Nu wandelt u er over de glooiende velden, de tijden zijn veranderd.

1. Vanaf VVV en Museumboerderij Eungs Schöppe steekt u over en loopt u recht­door, langs huis Het Beaufort (links). Bocht naar links en naar rechts volgen, “Stations­straat”. Bij Korenmolen De Hoop rechtsaf, “Roosdomsweg” in. Meteen daarna rechtsaf de “Schoolstraat” in.

2. In de haakse bocht naar rechts, rechtdoor blijven lopen het klinkerweggetje (voetpad) in de heuvel op. Aan het eind hiervan linksaf de “Bergweg” in.  Deze klinkerweg blijven volgen. De afslag naar rechts negeren. Na ca 150 meter passeert u een wijngaard aan de rechter kant.

3. Na ca. 500 m gaat u bij ruiterknooppunt 81 scherp rechtsaf de zandweg in. Meteen rechts een smal voetpad inlopen dat parallel aan deze zandweg loopt. Dit is door de begroeiing wat moeilijk te zien en het pad wordt gescheiden door een rij bomen tussen het voetpad en de brede zandweg in. Dit pad gaat weer over in het brede zandpad. U blijft almaar rechtdoor lopen en negeert de zijpaden.

4. Aan het eind van het zandpad slaat u linksaf het pad in dat is afgesloten met een witte afsluitboom met de tekst “Verzetsmonument Overijssel”. U blijft dit zandpad alsmaar rechtdoor vervolgen. Op de kruising gaat u rechtdoor langs witte afsluitbomen en poortjes. Bocht naar links volgen. Aan uw linkerhand ziet u zitbanken, aan uw rechter kant heeft u een weide.

5. Bij de volgende picknickbanken rechts aanhouden en de zandweg met flauwe bocht naar rechts blijven volgen, langs akker- en weiland. Let op: dit is een gecombineerd wandel- en mountainbike pad! Aan het eind slaat u rechtsaf de klinkerweg in. Aan het einde van de weg slaat u linksaf, asfaltweg “Langeweg”.

6. Op de kruising gaat u rechtdoor en blijft “Langeweg” vervolgen. Wanneer u het bosperceel heeft gepasseerd slaat u linksaf, bij een houten wegwijzer “De Dikke Steen”, het zandpad in.

7. De zandweg rechtdoor volgen. Halverwege is de bezienswaardigheid “De Dikke Steen” aan uw linkerzijde. Op de kruising met asfaltweg slaat u rechtsaf. Bij de loods en het transformatorhuisje (Roosdomsweg 27A) gaat u linksaf de zandweg in. Aan het eind van dit pad met gescheiden fietspad gaat u linksaf de klinkerweg op. Op de kruising loopt u rechtdoor de asfaltweg “Wenninkweg” op.

U bent nu ongeveer halverwege en een prachtig rustpunt waar u ook iets kunt nuttigen is het theehuis de “Hoestinkhof” die u aan uw linkerzijde passeert. https://www.hoestinkhof.nl/

8. Aan het eind van deze asfaltweg gaat u rechtsaf de klinkerweg “Ensinkgoorsdijk” in. Daar gaat u de 3e weg linksaf de asfaltweg “Welmersweg” in. Aan uw rechterkant ziet u een grijs trafohuisje staan.

9. Aan het eind van de weg gaat u linksaf de “Veldstadsweg” in. Verder­op rechtdoor via klinkerweg. Op de driesprong gaat u rechtsaf de “Sligsweg” in. Aan het eind van de weg gaat u links het fietspad op langs de grote weg, “Stationsweg”. U neemt de eerstvolgende afslag rechtsaf richting Stokkum en steekt de voorrangsweg (N754) over. Het fietspad gaat over in de klinkerweg “Stokkumerweg” die u rechtdoor blijft volgen.

10. Bij huisnummer 69, aan uw rechterhand, gaat u linksaf klinkerweg in. Deze weg gaat over in een zandpad. Aan het eind gaat u linksaf de asfaltweg “Kerkweg” op. Daarna gaat u de 1e weg rechts “De Hulpe” op. Na ongeveer 150 meter loopt u links de oprijlaan van huisnummer 1 in.

11. Vóór het huis aangekomen gaat u rechtsaf en volgt een smal pad langs de bosrand en negeert de afslagen. Het akker- en weideland blijven rechts van u. U loopt nu op De Hulpe, vroeger een belangrijke bedevaartplaats en tevens de plek waar in WOII een onderduikplaats in het bos was.

12. U volgt de bocht naar links. Aan het eind ziet u links een zitbank. Hier slaat u linksaf en passeert een afsluitboom. U volgt nu een licht dalend pad en passeert de kapel. U blijft dit pad met de bocht naar links volgen.

13. U blijft doorlopen tot het ijzeren hek dwars over het pad. Vóór dit hek slaat u rechtsaf. U passeert een afsluitboom en aan uw rechterzijde komt u langs een speeltuintje. U houdt het pad links aan tot u op de klinkerweg uitkomt. Deze steekt u over en loopt rechtdoor over het trottoir de “Burgemeester Korthals Alteslaan” in.

14. Deze weg volgen richting de molen en de voorrangsweg oversteken, de Molenstraat in. Aan het eind van de weg slaat u bij de molen rechtsaf de “Stationsstraat” in. Deze weg volgen naar het eindpunt VVV.

Naast de VVV ligt een museum, gevestigd in een oude dorpsboerderij. De naam ‘Eungs Schöppe’ komt van ‘Eungs’, bijnaam van de familie die ooit de eigenaar was. Stichting Eungs Schöppe heeft het sinds 1977 ingericht als museumboerderij en expositieruimte. U treft er een interessante verzameling historische en folkloristische voorwerpen aan uit de omgeving van Markelo: jongetjes in rokken, vrouwen met een slaapmuts of kantenmuts. Er zijn ook prachtige merklappen en een boereninterieur te zien (Goorseweg 1a, Markelo, tel. 0547 - 363 536, www.eungsschoppe.nl).

Deze molen uit 1836 heeft meer dan zestig jaar gedraaid op de wind. Eind 19e eeuw kreeg de molen een oliemotor, die in 1924 werd vervangen door een elektromotor. Het kon de molen niet meer redden van de ondergang: de molen kwam stil te liggen en de wieken werden verwijderd. Toch is het goed afgelopen met de molen: hij werd gerestaureerd en draait sinds 1991 dankzij de inzet van vrijwillige molenaars weer op volle toeren. In de molenwinkel zijn meel, graan en natuurproducten te koop (Stationsstraat 33, Markelo, tel. 0547 - 363 069).

Op de Markeloseberg staan drie grote zuilen van natuursteen. Tegen de zijkant van elke zuil is een beeld geplaatst. Op dit sobere verzetsmonument uit 1953 staan de namen vermeld van 470 verzetsmensen uit de provincie Overijssel, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het ontwerp is van beeldhouwer Titus Leeser, die met het monument eerbied wil uitdrukken voor de omgekomen verzetsstrijders. De tekst op het monument is een gedicht van Victor E. van Vriesland.