Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervelende thuiskomst na vakantie: waterschade aan je woning

‘Het water stroomde onder de voordeur naar buiten’

Het zal je maar gebeuren: een gesprongen waterleiding zet je huis helemaal blank, terwijl jij op vakantie bent. Dit nachtmerriescenario overkwam de familie Wolters uit het Friese Hemrik tijdens hun wintersportvakantie in Zweden. ‘Alles was zeiknat.’

Februari 2018. In Nederland heerst koning Winter. De vorst is streng en de ijskoude oostenwind waait hevig. Het is deze combinatie die ervoor zorgt dat in een woning in het piepkleine Hemrik een waterleiding barst. Boven, bij de badkamer. Omdat de vakantievierende bewoners niet direct kunnen ingrijpen, zijn de gevolgen desastreus.

Foute boel

Peter Wolters: “De overstroming werd een dag later ontdekt door een kennis die op ons huis paste. Die zag water onder de voordeur naar buiten stromen. De hele benedenverdieping stond blank. Foute boel dus. Toen ik het hoorde, heb ik meteen een loodgieter ingeschakeld en de verzekeraar ingelicht. Dat is het enige wat je dan kunt doen.”

Impact

Eenmaal thuis wordt de schade in een oogopslag duidelijk. Peter: ”Plafonds, muren, vloeren, deuren; het was allemaal zeiknat. In de periode die volgde herkenden we ons huis niet meer. Plafonds gingen eruit, de vloer werd vervangen en alles moest opnieuw gestuukt worden.

Het heeft bijna een half jaar geduurd voordat het huis weer volledig bewoonbaar was. In de tussenliggende maanden hebben we ‘gekampeerd’ in de serre. Je kunt je dus wel voorstellen dat deze gebeurtenis veel impact had op ons leven.”

Domme pech

“Of we dit hadden kunnen voorkomen? Nou, daar lijkt het niet op. We hadden de boel goed geïsoleerd. Het was eigenlijk domme pech. Gelukkig kregen we de dankzij onze opstal- en inboedelverzekering alle schade vergoed, want het was een aanzienlijk bedrag.”

Ga je op vakantie en wil je weten wat je móét doen om schade aan je huis te voorkomen? Bekijk dan onze checklist.

Wegens privacyredenen is de naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

 

Goed verzekerd op vakantie 

Heb je vakantieplannen? Zorg dan dat je goed verzekerd op pad gaat. Hier vind je alle informatie op een rij.

Schade en diefstal voorkomen 

Met een ANWB Verzekering ben je verzekerd van goede hulp. Toch is het beter om schade of diefstal te voorkomen. Lees onze tips.

Wat te doen bij schade? 

Als je te maken krijgt met schade, dan is dat nooit leuk. Lees de tips om juist te handelen in geval van schade en diefstal.

Thuis goed verzekerd 

Het is fijn om te weten dat je woning en je spullen goed zijn verzekerd. Met deze info weet je waarop je moet letten.