Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade woonverzekeringen: meest voorkomende claims

Met een inboedel- en/of opstalverzekering zijn je huis en je spullen verzekerd tegen schade en diefstal. Maar waardoor wordt schade in de meeste gevallen eigenlijk veroorzaakt?

Top 5 schadeclaims inboedel- en opstalverzekering

Wij zijn in onze cijfers gedoken en hebben de top 5 schadeclaims van de inboedel- en opstalverzekering van de ANWB van 2021 op een rij gezet. Zo zie je wat er het meest voorkomt en wat er in die situaties verzekerd is.

1. Waterschade of neerslag

Veruit de meeste claims die bij ons binnenkwamen, hadden te maken met waterschade of neerslag. Hierbij gaat het enerzijds om waterschade die in de woning is ontstaan, bijvoorbeeld een gesprongen waterleiding.

Anderzijds gaat het om neerslag – regen, hagel, sneeuw of smeltwater - die van buitenaf de woning binnendringt. Hevige plaatselijke regenval valt hier ook onder. Bovendien ben je ook verzekerd als de schade is ontstaan doordat een raam, deur of luik heeft opengestaan.

2. Glas

Op de tweede plek van schadeclaims staat glasbreuk. Denk hierbij aan glas of kunststof ruiten in kozijnen, deuren en dakkappellen van het huis. Hieronder vallen ook douchedeuren, douchecabines, glazen windschermen en schuttingen in de tuin of balkon en hobbykassen of broedbakken.

3. Storm

Op de derde plek staat schade veroorzaakt door een storm. Schade aan je huis zelf is standaard verzekerd. Maar let op, schade aan inboedel is alleen verzekerd als deze in het huis staan. Spullen in de tuin of balkon zijn niet verzekerd, zet deze dus naar binnen als je weet dat er een storm op komst is.

4. Brand

Schade aan je spullen of huis veroorzaakt door brand en het blussen ervan staat op de vierde plek. Dit geldt ook voor rook- en roetschade. En schade die door brand in de tuin ontstaat, is ook verzekerd.

5. Inbraak

Op de vijfde plek van schadeclaims staat schade door inbraak. Denk hierbij aan gestolen spullen zoals telefoons en laptops. Maar ook aan schade aan de woning zelf, zoals inbraaksporen aan je deur of raam.

Schade voorkomen

Het is altijd beter om schade te voorkomen. Daarvoor helpen we je graag met tips. Lees bijvoorbeeld hoe je schade door storm voorkomt en hoe je zorgt dat je geen lekkage krijgt. Ook geven we tips om de kans op woninginbraak te verkleinen.

Verzekeren tegen schade

Met een ANWB Woonverzekering ben je goed verzekerd mocht je ooit met waterschade, storm of glasbreuk te maken krijgen. Maar ook in andere gevallen, zoals inbraak, brand en blikseminslag kun je op ons rekenen.

Goed verzekerd op vakantie 

Heb je vakantieplannen? Zorg dan dat je goed verzekerd op pad gaat. Hier vind je alle informatie op een rij.

Schade en diefstal voorkomen 

Met een ANWB Verzekering ben je verzekerd van goede hulp. Toch is het beter om schade of diefstal te voorkomen. Lees onze tips.

Wat te doen bij schade? 

Als je te maken krijgt met schade, dan is dat nooit leuk. Lees de tips om juist te handelen in geval van schade en diefstal.

Thuis goed verzekerd 

Het is fijn om te weten dat je woning en je spullen goed zijn verzekerd. Met deze info weet je waarop je moet letten.