Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade door storm en regen voorkomen

Handige preventietips

Steeds vaker krijgen we te maken met extreem weer. Denk aan hevige stormen en regenbuien, soms zelfs met hagel en onweer. Helaas kan dit ook gepaard gaan met schade in en om je woning. Met een aantal handige tips helpen we je deze schade zoveel mogelijk te voorkomen.

Zet bij een storm alles goed vast

Geef wind geen kans en bereid je tuin en huis goed voor op een aankomende storm. Denk daarbij aan de volgende dingen:

  • Zet tuinstoelen en -tafels in de schuur of garage of zet ze goed vast.
  • Plaats bloempotten en containers op een beschutte plek zodat deze niet omwaaien.
  • Snoei bomen regelmatig, zodat er geen takken kunnen afbreken.
  • Check of alle dakpannen en dakgoten goed vast zitten.
  • Sluit alle ramen en deuren.

Zorg voor schone regenpijpen en dakgoten

Als regenwater niet goed kan wegstromen, ontstaat er kans op lekkage. Houd regenpijpen en dakgoten daarom vrij van en bladeren en ander vuil. Controleer bij een stortbui of het water goed wordt afgevoerd.

Kan het riool het water niet wegvoeren? Zet dan een ontlastputje op de onderkant van de regenpijp. Dan kan het water via een rooster de tuin in stromen. Ook kun je de regenpijp loskoppelen van het riool en het water rechtstreeks de tuin in laten lopen of opvangen in een regenton.

Bescherm je spullen tegen hagel

Een flinke hagelbui kan voor aardig wat schade zorgen. Berg daarom je tuinmeubilair voor zover mogelijk binnen op of bedek deze. En rol je zonnescherm op tijd op.

Ook hier is het belangrijk dat je dakbedekking in orde is, zodat het smeltwater van de hagel niet naar binnen druppelt. Heb je lichtkoepel? Dan kun je het glas bijvoorbeeld beschermen met een deken.

Houd het water buiten en berg spullen hoog op

Een kelder is een handige opslagplek voor spullen. Helaas kan deze plek bij hevige regenval blank komen te staan. Bewaar je spullen daarom niet direct op de grond, maar plaats ze op een verhoging.

Als je een kelder hebt of de begane grond is kwetsbaar voor overstroming, zorg dan dat je zandzakken in huis haalt. Die houden het water zoveel mogelijk buiten.

Zorg dat water goed de grond in kan trekken

Steeds meer gemeenten stimuleren hun inwoners om tegels in hun tuin te vervangen door groen. Dit zorgt er namelijk voor dat het regenwater de grond in kan trekken. Check of ook jij tegels uit de tuin kan halen, zodat het water meer ruimte heeft. Bovendien help je zo mee het grondwaterpeil aan te vullen.

Trek de stekkers eruit bij onweer

Door stekkers uit het stopcontact te halen bij onweer, voorkom je schade aan elektronische apparatuur. De kans op blikseminslag is wellicht klein, maar gebeurt dit toch dan zoekt de elektrische ontlading zijn weg via bedrading en stekkers en is de schade groot.

Verzeker jezelf tegen stormschade

Krijg je toch te maken met schade door storm of regen? Met een ANWB Woonverzekering zijn je spullen en woning goed verzekerd. En je kunt dag en nacht rekenen op onze vertrouwde hulp.

Goed verzekerd op vakantie 

Heb je vakantieplannen? Zorg dan dat je goed verzekerd op pad gaat. Hier vind je alle informatie op een rij.

Schade en diefstal voorkomen 

Met een ANWB Verzekering ben je verzekerd van goede hulp. Toch is het beter om schade of diefstal te voorkomen. Lees onze tips.

Wat te doen bij schade? 

Als je te maken krijgt met schade, dan is dat nooit leuk. Lees de tips om juist te handelen in geval van schade en diefstal.

Thuis goed verzekerd 

Het is fijn om te weten dat je woning en je spullen goed zijn verzekerd. Met deze info weet je waarop je moet letten.