Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De grootste misverstanden over je reis- en annuleringsverzekering

Over het afsluiten en de dekking van de reis- en annuleringsverzekering bestaan een aantal misverstanden. Deze helpen we graag uit de wereld.

Misverstand 1: Ik hoef medische kosten niet op mijn reisverzekering mee te verzekeren, want ik heb een zorgverzekering

Je zorgverzekering vergoedt inderdaad wel zorgkosten in het buitenland, maar de vergoeding wordt bepaald door wat zo'n behandeling in Nederland kost. Ga jij bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten of Canada? Dan moet je ermee rekening houden dat de zorgkosten daar standaard veel hoger zijn. Of ga je naar Griekenland of Spanje, dan kom je als toerist soms in een privékliniek terecht en ook die zijn veel duurder.

Alle kosten boven het Nederlandse tarief zijn voor eigen rekening, maar die hogere kosten kun je dus verzekeren met de dekking medische kosten op je reisverzekering. Zo voorkom je dat je het verschil uit eigen zak moet betalen.

Misverstand 2: Ik hoef geen reisverzekering, want ik neem geen waardevolle bagage mee

De één gaat op vakantie met de halve inboedel, de ander houdt het bij een handbagagekoffer. Afhankelijk van hoeveel spullen je meeneemt en hoe duur deze zijn, kun je je inderdaad afvragen of je een bagagedekking nodig hebt bij je reisverzekering.

Maar denk niet alleen aan je bagage. Als er op vakantie iets gebeurt, zorgen onvoorziene kosten namelijk in veel gevallen voor de grootste uitgaven. Denk aan extra kosten voor verblijf of vervoer bij ziekte of ongeluk van een verzekerde. Deze onvoorziene kosten zijn standaard verzekerd in de ANWB Reisverzekering.

Misverstand 3: Een annuleringsverzekering hoeft pas in te gaan op moment van vertrek naar de vakantiebestemming

Met een ANWB Annuleringsverzekering ben je verzekerd als er iets gebeurt waardoor je onverwacht moet annuleren of je vakantie moet afbreken. Het is slim om je annuleringsverzekering al in te laten gaan als je de reis hebt geboekt. Zo ben je ook voor vertrek al goed verzekerd.

Geen zorgen, de ingangsdatum heeft geen invloed op de premie die je betaalt. Bij een doorlopende annuleringsverzekering ben je het hele jaar verzekerd, en bij een kortlopende annuleringsverzekering bepaalt de reissom de premie.

Misverstand 4: Met de Europa dekking ben ik alleen in Europese landen verzekerd

Bij het afsluiten van een reisverzekering kun je kiezen tussen de Europa- en werelddekking. Onder de Europadekking vallen meer landen dan je wellicht denkt. Onderdeel zijn van de Europese Unie is hier niet van belang. Dus het Verenigd Koninkrijk hoort er nog steeds bij. Daarnaast ben je in de niet-Europese landen aan de Middellandse Zee verzekerd, zoals Egypte en Turkije. Let op, de Nederlandse Caraïben vallen onder de Werelddekking. Bekijk hier de dekkingskaart.

Misverstand 5: Sporten op vakantie is standaard verzekerd met mijn reisverzekering

Dit ligt er maar net aan welke sport jij op vakantie gaat uitoefenen. Dus ga jij graag wintersporten, kitesurfen of bergbeklimmen? Check dan vooraf wat gedekt is. In ons overzicht van bijzondere of gevaarlijke sporten kun je zien of jouw sport verzekerd is. Voor alle groene sporten geldt dat je standaard verzekerd bent voor hulpverlening en onvoorziene uitgaven. Bijvoorbeeld hiken, snorkelen en waterskiën.

Voor sporten in de gele en oranje categorie, waaronder wintersporten, is het verstandig de aanvullende dekking 'wintersport en bijzondere sporten' af te sluiten. Lees meer over sporten op vakantie en hoe het geregeld is met jouw reisverzekering.

Let op: medische kosten als gevolg van het uitoefenen van een bijzondere sporten zijn alleen verzekerd als je óók de dekking medische kosten hebt verzekerd.