Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

"Ik was radeloos na het ongeluk zonder een rechtsbijstandverzekering."

Anneke de Zwart (67) – 23 februari 2018

“Ik was in het winkelcentrum in Heerenveen en wilde met mijn echtgenoot oversteken. Van te voren heb ik links en rechts gekeken en zag ik een auto tegenover ons staan, een eind bij de kruising vandaan. Mijn man en ik hadden niet de indruk dat deze auto weg zou rijden. Toen wij overstaken was de auto toch plots gaan rijden en ben ik geraakt. Ik kwam te vallen en kwam met mijn linkerbeen onder de auto terecht. Ik schrok enorm maar op dat moment besefte ik de ernst van de situatie nog niet. Met mijn linkeronderbeen zat ik klem omdat het linkervoorwiel van de auto op mijn been was gereden en daar op was blijven staan. Het was mijn echtgenoot die de bestuurder sommeerde met zijn auto van mijn been af te gaan en de auto aan de kant te zetten.”

“De bestuurder had aanvankelijk zijn auto aan de kant gezet maar door alle commotie rondom het ongeluk en de aandacht die naar mij uitging, is hij toch stiekem weggepiept. Zijn contactgegevens waren op dat moment niet bekend en ook zijn kenteken was niet genoteerd..”

“Eenmaal in het ziekenhuis aangekomen bleek dat ik een verbrijzeld onderbeen had. Ik moest direct worden geopereerd. Al met al heb ik tien dagen in het ziekenhuis gelegen.”

Terwijl Anneke in het ziekenhuis lag maakte zij zich zorgen. De dader was niet bekend en ook was ze niet in het bezit van een rechtsbijstandverzekering.

“Ik was radeloos na het ongeluk zonder een rechtsbijstandverzekering, want wat moet je dan doen? Toen mijn echtgenoot aangifte deed bij de politie, kreeg hij een informatiemap mee waarin ANWB werd genoemd. Het bleek dat ANWB je in sommige gevallen kan helpen met het verhalen van je letselschade als je geen rechtsbijstandverzekering hebt. Mijn man nam contact op en kreeg Bas (ANWB letselschade specialist) aan de lijn. Mijn situatie bleek in aanmerking te komen dus ik kon gelukkig terecht bij de ANWB. Wij zijn toen heel goed opgevangen. Dat was een pak van mijn hart dus ja, ik raad het iedereen aan. Het contact was tijdens alle contactmomenten heel fijn en prettig!”

Mede dankzij getuigen is de dader na 11 dagen door de politie opgespoord. Bas is toen namens Anneke een zaak gestart waardoor zij zich volledig kon richten op haar herstel.

“Ik heb door het ongeval in totaal twee operaties moeten ondergaan. Nu een jaar later ben ik nog steeds bezig met mijn herstel. Een fysiotherapeut helpt mij hier ook bij. Over de kosten heb ik gelukkig mij geen zorgen hoeven te maken. Deze zijn volledig verhaald.”

Naast de kosten heeft Anneke ook een deel van het smartengeld ontvangen. De zaak loopt nog en het smartengeld wordt definitief geregeld als de zaak is afgerond. “Heel fijn ja, dit was niet mogelijk geweest zonder Bas (ANWB Letselhulp).”