Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Openbare wifi: hoe gevaarlijk is dit?

Of je nu in een café aan het werk bent of net hebt ingecheckt in je hotel, grote kans dat je ergens een bordje met netwerknaam en wachtwoord ziet staan. Direct inloggen, wel zo handig. Dat bespaart weer mobiele data. Maar, is zo'n openbaar wifi-netwerk wel veilig?

Veiligheid openbaar wifi-netwerk

Zonder aanvullende maatregelen is het antwoord op deze vraag ‘nee’. Een openbaar wifi-netwerk is niet veilig. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk is je laptop of smartphone toegankelijk voor hackers. Cybercrimelen kunnen daardoor mogelijk toegang krijgen tot je persoonlijke gegevens. Deze gegevens kunnen vervolgens gebruikt worden voor online identiteitsfraude, bijvoorbeeld het hacken van een account. Een vorm van cybercrime die we helaas steeds vaker zien. Ook een openbaar wifi-netwerk met wachtwoord raden wij af te gebruiken. Ondanks dat je hier alleen gebruik van kan maken als je het wachtwoord hebt, zijn deze netwerken niet veilig genoeg om te gebruiken.

Oorzaak van gevaar

De reden dat openbare wifi-netwerken gevaarlijk zijn? Iedereen kan erop inloggen. Zowel personen met goede als kwade bedoelingen. Afhankelijk van de omstandigheden, krijgen zij dan toegang tot de informatie die jij verstuurt. 

Hackers maken ook regelmatig gebruik van neppe openbare wifi-netwerken op naam van bedrijven die mensen vertrouwen. Bijvoorbeeld van de NS. Als je daarvan gebruik maakt, ben je direct verbonden met het apparaat van de hacker. Even internetbankieren in de trein klinkt zo toch een stuk minder fijn.

Internetten met VPN

VPN staat voor virtueel privénetwerk en zorgt dat je veilig kunt internetten. Met deze verbinding ben je als gebruiker niet meer te herleiden en worden je gegevens versleuteld. Zo kun je veilig internetten. Je kunt kiezen uit betaalde en gratis VPN-aanbieders.

Internetten met databundel

Tegenwoordig kun je ook meestal in het buitenland gebruik maken van jouw databundel. Dit is wel afhankelijk van het land waar je naartoe op vakantie gaat. Zoek dit van te voren goed uit bij jouw provider. Internetten op vakantie via jouw databundel is namelijk één van de veiligste manieren.

ANWB CyberHelpdesk

Heb jij vragen over veilig internetten of vermoed je dat je slachtoffer bent geworden van cybercrime? Iedereen met een ANWB Inboedelverzekering met cyberdekking kan de CyberHelpdesk inschakelen. Je krijgt dan een expert aan de lijn die je vragen beantwoord over jouw cyberincident zoals een hack.