Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een helm verplicht op een bromfiets?

Uiteraard biedt een helm goede bescherming voor je hoofd tijdens het rijden. Daar bestaat geen twijfel over. Maar is het dragen van een bromfietshelm ook verplicht?

Is het dragen van een helm verplicht?

De regelgeving is hier duidelijk over. Je bent verplicht om een helm te dragen als je op een bromfiets rijdt. Dit geldt ook voor je passagier. Uiteraard stelt de regelgeving ook eisen aan de helm zelf. Zo moet de helm goed passen en voorzien zijn van een keurmerk.

Als je de helm niet draagt, kan je een boete krijgen. Dit geldt ook als je de helm los draagt of als je hem niet goed vastmaakt. Bovendien ben je niet voldoende beschermd bij een ongeval. Maak je helm dus altijd goed vast.

Wat is een goedgekeurde helm?

Een helm koop je in de bromfiets- of scooterwinkel. Over het algemeen heb je de keuze uit 3 soorten helmen:  

  • integraalhelm (gesloten helm)
  • jethelm (ook wel potjes genoemd)
  • systeemhelm (de voorkant wordt omhoog geschoven)

Al deze helmen zijn op de bromfiets toegestaan zolang ze maar voldoen aan de Europese ECE-norm. Deze norm herken je aan een cirkel waarin de hoofdletter E is afgedrukt. Achter de E staat een cijfer en elk cijfer staat voor een bepaald EU-land. Het cijfer 4 betekent dat de helm in Nederland is goedgekeurd. Vaak is het ECE-label vast gemaakt aan de kinband of in de binnenkant van de helm.

Let op met een tweedehands helm

Een tweedehands helm kan door een harde val of ongeluk zijn beschadigd. Het is hierdoor niet ondenkbaar dat deze helm je onvoldoende bescherming biedt. Aan de buitenkant zie je vaak niets van de beschadiging. Controleer daarom goed de binnenwand. Deuken of andere beschadigingen zijn meestal goed voelbaar. Een beschadigde binnenwand is een eerste reden om de helm niet (meer) te gebruiken. Let hier dus extra op als je een tweedehands helm wilt gaan dragen.