Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De grootste misverstanden over de aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) genoemd. Wat dit precies is en wat je eraan hebt? Daarover zien we regelmatig misverstanden die we graag de wereld uit helpen.

Misverstand 1: Je kunt alle soorten schade claimen op je aansprakelijkheidsverzekering

Over de WA-verzekering en aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is vaak verwarring. Je sluit een aansprakelijkheidsverzekering af voor een vergoeding bij schade die jij per ongeluk veroorzaakt aan anderen of spullen van een ander. Schade veroorzaakt door je auto valt niet onder deze verzekering. Daarvoor is een autoverzekering met minimaal een WA-dekking nodig. WA staat hier voor Wettelijke Aansprakelijkheid en is verplicht voor iedere autobezitter.

Misverstand 2: Een aansprakelijkheidsverzekering is verplicht

Hoewel het niet verplicht is een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) af te sluiten, is dit wel verstandig om te doen. Hoe voorzichtig je ook bent, het kan altijd voorkomen dat je toch per ongeluk schade veroorzaakt bij anderen. Vooral in situaties waar het gaat om fysiek letsel, kunnen de kosten hoog oplopen. Bijvoorbeeld als iemand arbeidsongeschikt raakt. Als jij aansprakelijk wordt gesteld voor iets, ben je wettelijk verplicht de kosten te vergoeden. Je wilt dus niet het risico lopen dat je zelf een bedrag moet vergoeden dat hoger is dan je hebt.

Hoewel de meeste mensen zo'n verzekering hebben, meldde RTL Nieuws in mei nog dat ruim 600.000 huishoudens geen aansprakelijkheidsverzekering hebben. Dit is niet alleen een groot financieel risico voor henzelf, maar ook voor de slachtoffers waarbij jij als aansprakelijke persoon niet of onvoldoende bent verzekerd.

Misverstand 3: Schade aan spullen van iemand in huishouden is ook verzekerd

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet bedoeld voor schade aan je eigen spullen of van iemand anders binnen het huishouden. Schade aan je eigen spullen en die van je gezinsleden wordt niet vergoed. Wil je wel verzekerd zijn voor beschadiging van eigen dingen? Met een ANWB Inboedelverzekering ben je verzekerd als je per ongeluk je eigen spullen kapot maakt.

Misverstand 4: Een aansprakelijkheidsverzekering is alleen geldig in Nederland

Een ANWB Aansprakelijkheidsverzekering heeft een wereldwijde dekking. Dat betekent dat jij en je gezin in de hele wereld verzekerd zijn bij schade aan anderen of hun spullen. Wel zo handig, want ook in het buitenland zit een ongeluk in een klein hoekje.

Misverstand 5: Opzettelijke schade is ook verzekerd

In principe is schade die expres veroorzaakt is, niet verzekerd. Maar hier geldt wel één uitzondering op. Zo wordt schade die kinderen t/m 14 jaar oud expres veroorzaken wél vergoed op de ANWB Aansprakelijkheidsverzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Wil je een ANWB Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Bereken gemakkelijk en snel je premie.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.