Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zo kies je de juiste helm

Weet welke helm je gebruikt voor welk vervoersmiddel, wel zo veilig

Voor degenen met meerdere soorten fietsen en ook nog een scooter of motor in de schuur is het lastig een helm te kiezen. Je kunt niet elk model voor elk vervoersmiddel gebruiken, dus het kost wat. Maar goed, op veiligheid zetten we geen prijs. Kies dus de juiste helm voor elk vervoermiddel. Een goedgekeurde helm voor je brommer heeft een E-label of ECE 22.05-keurmerk, een speed pedelec-helm NTA-8776.

Typen helmen voor gemotoriseerde tweewielers

De integrale helm is rondom gesloten.
De jethelm is volledig open aan de voorkant.
De systeemhelm is een combinatie van een integrale en jethelm. Je kunt het kinstuk omhoog doen.
De crosshelm is bedoeld voor motorcrossers.
De allroad-helm is een mix van de genoemde modellen.

Welke helm voor de snorfiets?

Een snorfiets gaat 25 kilometer per uur en vanaf 1 januari 2023 geldt hiervoor een helmplicht. Die wordt ingevoerd om de verkeersveiligheid te vergroten en het aantal verkeersdoden en verkeersgewonden omlaag te brengen. Hoofdletsel komt namelijk relatief vaak voor. Je hebt keuze uit een integrale helm, jethelm, of een combinatie van die twee: de systeemhelm. Maar je kunt ook kiezen voor een goedgekeurde speed pedelec-helm.

Als je van plan bent in het buitenland op je eigen of gehuurde snorfiets te toeren, check dan eerst op onze landenpagina’s welke helm verplicht is. In Frankrijk bijvoorbeeld moet je op een snorfiets een bromfietshelm dragen en kom je niet weg met een speed pedelec-helm.

Welke helm voor je scooter of brommer?

Een scooter gaat 45 kilometer per uur. Hierop moet je een integrale helm, jethelm of systeemhelm dragen. Je herkent een goedgekeurde helm voor je brommer aan een E-label of een ECE 22.05-keurmerk.

Welke helm voor een speed pedelec?

Speed pedelecs halen 45 kilometer per uur. En al sinds 2017 ben je verplicht hierop een helm te dragen met een norm NTA 8776. Deze kun je nu ook voor je snorfiets gebruiken. En sommige speed pedelec-helmen misstaan niet als fietshelm.

Welke motorhelm?

Een motorhelm is uiteraard ontworpen voor hoge snelheden. Voor op de motor kun je denken aan alle eerder genoemde helmtypes: integraal, jet, systeem, cross en allroad. Bij aanschaf spelen uiterlijk, gewicht, comfort, aerodynamica, geluidsdemping en pasvorm mee. De integrale helm is rondom gesloten (ook voor je scooter en snorfiets).

Welke helm voor de fiets en e-bike?

Op dit moment is een helm op de fiets, e-bike of fatbike niet verplicht in Nederland, maar we raden wel aan er een te dragen. Voor de tweewielers tot 25 kilometer per uur kun je eenzelfde helm gebruiken. Lees alles over fietshelmen en bekijk onze top 6 van hipste fietshelmen. Deze zijn niet geschikt voor snelheden boven de 25 kilometer per uur.

Welke helm voor de mountainbike?

Ga je lekker crossen door een bos of de duinen, dan kun je je gewone (MTB-)fietshelm gebruiken. Ben je een downhiller of freerider en ga je voor extreme routes met zeer steile passages, grote stunts en hoge snelheden? Dan heb je een speciale helm nodig omdat het risico op verwondingen groter is. Kies dan voor een fullface-helm die ook je kin beschermt. Voor wedstrijden en in de meeste bikeparken is een fullface-helm ook een must. Je herkent ze aan de keurmerken CPSC en EN 1078. Deze helmen zijn niet geschikt voor je andere tweewielers.  

Welke helm voor de racefiets?

Pro’s en fanatieke amateurs op de racefiets raden we een wielrenhelm met minimale luchtweerstand aan, zoals een aerohelm. Of een met zo min mogelijk ventilatiegaten, maar wel met coolingtechnologie. Voor de pro’s is een fietshelm aan de binnenkant uitgerust met multi-directional impact protection system (MIPS) aan te bevelen. Hiermee kun je je hoofd los van de helm iets meedraaien. Het keurmerk voor een racefietshelm is EN 1078. Let wel: deze helmen zijn echt bedoeld voor het racefietsen en voor niets anders.

Welke helm voor het skateboard, de skates en step?

Skatehelmen zijn de basis in een veilige skate-uitrusting. Ze zijn plat en lopen – omdat achterover vallen het meest voorkomt – over de achterkant van je hoofd vlak omlaag. Een skatehelm die EN 1078-gecertificeerd is, kun je ook goed als fietshelm gebruiken. Zo sla je twee vliegen in een klap. Maar let wel: een fietshelm gebruiken voor het skaten of steppen kan niet.

Waar moet een goede helm aan voldoen?

Een goede helm zit passend om je hoofd, maar knelt niet. Je moet ’m slechts lichtjes kunnen bewegen. Veel modellen zijn uitgerust met bescherming bij de slapen. Bij een helm met wangkussentjes moeten deze kussentjes je wangen naar binnenduwen als je je mond opendoet. Bij fiets- en skatehelmen moeten de oren vrij zijn. Alle helmen moeten voorzien zijn van ventilatie om oververhitting van het hoofd te voorkomen.

Wanneer een helm vervangen?

Na een serieuze val op het hoofd of harde klap, dien je een fietshelm direct te vervangen. Ook als een helm scheuren en deuken vertoont of wanneer het sluitingsmechanisme niet meer zo goed werkt, vervang je ’m. Bij de skatehelm werkt dit anders, die is multi-impactbestendig. Dit houdt in dat je ’m na een harde klap niet direct hoeft te vervangen. Bij normaal gebruik vervang je elke helm iedere vijf jaar.

Wat gebeurt er na de invoering van de helmplicht?

Voordat de helmplicht voor de snorfiets in januari landelijk actief wordt, kun je vast wennen aan de nieuwe wet en een helm aanschaffen. Rijd je vanaf 1 januari zonder helm, riskeer je een boete van € 100. En mocht er onduidelijkheid over bestaan: de maximumsnelheid blijft na de invoering van de helmplicht 25 kilometer per uur.

Nu 15%korting
Je e-scooter goed verzekerd 

Met de ANWB scooterverzekering ben je goed verzekerd. Zo ga je altijd veilig de weg op.

Pechhulp voor je scooter 

Ook bij pech met de (e-)scooter snel weer op weg, met Wegenwacht Bromfiets Service!

ANWB en verkeersveiligheid 

De ANWB zet zich al 135 jaar in om het verkeer voor haar leden veiliger te maken.

ANWB Fonds helpt je op weg 

Heb jij een idee waarmee je Nederland verkeersveiliger, mobieler of toegankelijker maakt? Kijk dan of ANWB Fonds je kan helpen.