Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorrang en voetgangers, hoe zat het ook alweer?

Dit zijn de regels voor de voetganger

Als voetganger ben je geen bestuurder, maar wel een weggebruiker en dus gelden er verkeersregels. De voorrangsregels voor voetgangers liggen iets anders dan die voor een bestuurder. Wanneer heb je als voetganger voorrang op een bestuurder, waar mag je lopen en wanneer verleen je voorrang?

Wanneer ben je een voetganger?

In de wet staat dat een voetganger een weggebruiker is, maar geen bestuurder. Iedereen die loopt, is een voetganger. Dus ook als je met een fiets, bromfiets of motor aan de hand loopt, ben je een voetganger. Verplaats je je met behulp van een gebruiksvoorwerp zoals een skateboard of rolschaatsen (behalve natuurlijk een voertuig), dan val je ook onder de voetgangers.

Regels voor voetgangers

Als voetganger ben je een kwetsbare weggebruiker. Daarom is het noodzakelijk - voor je eigen veiligheid en die van de andere verkeersdeelnemers - dat je je aan bepaalde regels houdt.

  • Bestuurders moeten voetgangers op of voor een zebrapad die op punt staan over te steken, voor laten gaan.
  • Is er geen oversteekplaats, dan zijn bestuurders niet verplicht je voor te laten gaan. Uitzondering hierop zijn blinden en slechtzienden met een blindengeleidestok en personen die zich moeilijk voortbewegen.
  • De regel ‘rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg gaat voor’ geldt ook voor voetgangers. Dus als een bestuurder de hoek omgaat en jij steekt rechtdoor over op dezelfde weg, moet de auto of fietser jou voor laten gaan.

Let op: Ben je bestuurder en voer je een bijzondere manoeuvre uit, zoals bijvoorbeeld het verlaten van een uitrit, wegrijden van een parkeerplaats of keren, dan moet je al het overige verkeer voor laten gaan. Hieronder vallen dus ook voetgangers.

Waar moet je lopen als voetganger?

Als voetganger moet je het voetpad of de stoep gebruiken. Ontbreken deze? Dan mag je op het fietspad of het fiets/bromfietspad lopen. Ontbreken die ook? Loop dan aan de uiterste zijde van de rijbaan of in de berm. Er is geen verplichting aan welke kant van de weg je moet lopen. Afhankelijk van de situatie is het het veiligst als je tegen het tegemoetkomend verkeer in loopt. Zo zie je precies wat er gebeurt en kun je op tijd kunt reageren.

Beweeg je je voort met behulp van een skateboard, skeelers, step of rolschaatsen (of iets soortgelijks)? Dan mag je ook gebruikmaken van het fietspad of fiets/bromfietspad als er wel een voetpad of trottoir aanwezig is. Voetgangers mogen ook de rijbaan gebruiken indien zij een kolonne, optocht of uitvaartstoet vormen. Loop je op een woonerf, dan mag je als voetganger de weg binnen een erf over de volle breedte gebruiken.

Tips om als voetganger op te vallen in het donker

Omdat je een kwetsbare verkeersdeelnemer bent, is het belangrijk dat de overige weggebruikers je goed zien, zeker in het donker. Kies - juist in de winter - voor een opvallende kleur jas of bijvoorbeeld een kledingstuk met reflecterende streep. Je kunt ook een verlichte armband omdoen of een fluorescerend verkeershesje aantrekken. 

Reflecterende accessoires in de ANWB webshop

Door voetgangers gevormde kolonnes en optochten moeten buiten de bebouwde kom bij slecht zicht overdag en ’s nachts aan de linkervoorzijde een naar alle zijden wit of geel licht uitstralende lantaarn en aan de linkerachterzijde een naar alle zijden rood licht uitstralende lantaarn meevoeren.

Overtredingen en boetes voor voetgangers

Ook een voetganger kan een bekeuring krijgen als hij of zij de regels overtreedt. Bijvoorbeeld door het negeren van het bord C16: ‘Gesloten voor voetgangers’. Dit kost je € 30. Door rood licht lopen, kost je € 80. En negeer je een stopsein van een agent, brigadier, vlag of iets dergelijks, dan kost je dat € 120.

Verkeersborden voetgangers

Dit zijn de meestvoorkomende voetgangersverkeersborden:

 

Test je kennis!

Ken jij alle voorrangsregels? Doe de voorrangsquiz en test jezelf. De uitslag krijg je direct in je e-mail.

Kijk ook eens: voorrang, dit zijn de regels

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.

Wegenwacht Service uitbreiden 

Al Wegenwacht lid? Breid je Wegenwacht pakket eenvoudig uit voor nog meer gemoedsrust en dekking.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!