Wat betekenen al die strepen en kleuren op de weg?

Kampioen oktober/november 2017

Hoe hoort het eigenlijk?

Onafgebroken, doorgetrokken, groene, blauwe en gele strepen: op de weg kan het soms een doolhof aan lijnen zijn. Niet gek dus dat ze vaak voor onduidelijkheid zorgen. En dat terwijl ze zo handig zijn. Daarom: strepen en hun betekenissen.

Les 1: bord gaat boven streep

Verkeersborden zijn de baas. Maar ze kunnen niet óveral staan. Dus hoe weet je dan hoe hard je mag en of je mag inhalen of parkeren als je net het bord gemist hebt? Zie hier de functie van strepen en kleuren op de weg. Ze zijn vaak niet meer dan een geheugensteuntje. Volg daarom óók altijd de borden. Stel dat er bijvoorbeeld op een bepaald deel van de weg slecht zicht is, dan geeft het verkeersbord aan dat je tijdelijk langzamer moet rijden.

1. Dubbele witte middenstreep met daartussen groen

De maximumsnelheid is hier 100 kilometer per uur, tenzij een verkeersbord anders aangeeft. Is de dubbele streep in het midden doorgetrokken, dan mag je niet inhalen. Bij een onderbroken witte lijn mag dat uiteraard wel, tenzij er een bord staat die dat verbiedt. De kleur groen komt trouwens van het idee van een middenberm. Geheugensteun: groen staat vaak voor goed, geen gevaar dus. En dus mag je harder.

2. Dubbele witte middenstreep zonder groen

80 kilometer per uur is hier de maximumsnelheid, tenzij een verkeersbord anders aangeeft. Ook nu geldt: is ‘ie onderbroken, dan mag je inhalen. Is ie doorgetrokken, dan uiteraard niet.

3. Helemaal geen middenstreep

Hier mag je maximaal 80 kilometer per uur. Toch zie je hier vaak een verkeersbord met 60 erop. Dan is dat de maximumsnelheid. Omdat de middenstrepen ontbreken, ga je automatisch minder hard rijden, de weg lijkt immers (en is dat soms ook) minder breed. Denk aan dijkwegen of landwegen. Zo zonder middenstreep heb je wel minder houvast, want wat is precies jouw weghelft? Onhandig, zeker in een bocht, als het regent of ’s nachts.

4. Gele streep op de stoeprand

Is de lijn onderbroken, dan mag je hier niet parkeren. Is de lijn doorgetrokken, dan is zelfs stilstaan verboden. Net als laden en lossen of even snel uitstappen.

5. Gele strepen op de rijbaan

Over geel gesproken: bij wegwerkzaamheden gebruiken ze de kleur om een tijdelijke rijbaan aan te geven. En dat is soms verwarrend, omdat de witte lijnen van de ‘oude’ weg nog te zien zijn. Toch geldt altijd: volg de gele lijnen. Deze strepen geven overigens geen maximumsnelheid aan. Die staan op de matrixborden of (tijdelijke) verkeersborden.

6. Blauwe stoeprand of rijbaan

Denk je: wat veel blauw op straat - om precies te zijn de stoeprand - dan moet je zodra je parkeert langs deze lijn je blauwe parkeerkaart in het zicht én met de juiste tijd onder je voorruit leggen. Hoe lang je in deze blauwe zone mag parkeren, staat op de borden.

7. Rode fietsstrook

Deze kleur zegt helemaal niks. Het asfalt van het fietspad is alleen rood zodat je beter het onderscheid kunt maken tussen het fietspad en de weg. 

8. Andere kleuren op de weg

En dan zijn er ook nog de uitzonderingen, oftewel: de eigen creaties van de gemeente of provincie om bijvoorbeeld aan te geven hier iets bijzonders aan de hand is. Opletten dus. Zoals bij Steenwijk: in de middenberm geen groen, maar geel en twee deels onderbroken/ doorgetrokken strepen. Je mag er 50 kilometer per uur. Gelukkig hebben we altijd de verkeersborden nog…

Waarom nou toch?

Maken al die strepen en kleuren het niet veel te ingewikkeld? Nee, ze helpen. Want zonder dat je het doorhebt, zorgen dubbele middenstrepen bijvoorbeeld voor meer afstand. Minder kans op een botsing dus, want je rijdt voorzichtiger en alerter. En de gele strepen bij wegwerkzaamheden maken niet alleen dat je op de tijdelijke rijbaan blijft, ze zijn ook een reminder dat je nog steeds in werkgebied bent en dus je snelheid moet aanpassen.

Wil je weten wat de juridische gevolgen zijn als je de regels omtrent strepen op de weg niet juist opvolgt? Klik dan hier

Meer lezen

Voorrang geven en krijgen, hoe hoort het eigenlijk?
Rotondes rijden, wat zijn de regels?
Afstand houden, maar hoeveel dan?
Invoegen, zonder ergernissen
ANWB en verkeersveiligheid