Mobiel schade melden

Niemand weet precies hoeveel verkeersongevallen er in Nederland gebeuren. Met behulp van de app en website mobielschademelden.nl kun je melden waar en wanneer er een ongeval is gebeurd. Zo help je de ongevallenregistratie te verbeteren.

Mobiel schade melden ANWB

Landelijke ongevallenadministratie

Bij een aanrijding moet je aan veel dingen denken: schade bepalen, gegevens verzamelen, verzekeraar op de hoogte stellen en schadeformulieren invullen. Of een ongeval wel goed in de statistieken terechtkomt is niet iets waar je bij stilstaat.

Onvolledige cijfers

Maar lang niet alle ongevallen worden geregistreerd. Bij twee fietsen die botsen is dat nog logisch (je krabbelt op en fietst weer door), maar volgens Stipdonk wordt de helft van de ernstige ongevallen, dus waarbij iemand in het ziekenhuis met ernstig letsel moet worden opgenomen, niet geregistreerd. Daar zitten bijvoorbeeld niet de mensen bij die dezelfde dag naar huis mogen van het ziekenhuis. Of de ongevallen waarbij überhaupt geen lichamelijk letsel is veroorzaakt.

Verkeersveiligheidsdoelstellingen

De gegevens die je op het Europees schadeformulier invult komen niet in de ongevallenstatistieken terecht, alleen op het bureau van de verzekeraar. Om te kunnen meten of de verkeersveiligheidsdoelstellingen van de overheid worden gehaald, moet er wel met goede gegevens worden gerekend. Betrouwbare cijfers zijn nodig om beleid op aan te passen. Als bijvoorbeeld blijkt dat op een kruispunt elke maand vijf fietsers tegen elkaar botsen, moet daar wat veranderen.

App voor alle ongevallen met schade

Daarom zijn de Nationale Politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ICT-bureau VIA in 2012 STAR (Smart Traffic Accident Reporting) begonnen. Dit is een nieuwe, moderne manier om de ongevallenregistratie te verbeteren. De app mobielschademelden.nl is bedoeld voor alle ongevallen met schade – zowel eenzijdig (tegen een paaltje aan) als tweezijdig (twee voertuigen). En niet alleen voor auto’s: ook fietsers, skateboarders en voetgangers kunnen de app gebruiken.

Geen schadeformulier meer nodig

De app en website vervangen op den duur het Europees schadeformulier. Erik Donkers van VIA is een van de initiatiefnemers van de app: ‘Melden via de app of website betekent dat je direct een claim indient bij je verzekeraar, je hoeft niet meer met pen en papier een formulier in te vullen. Het systeem herkent je kenteken en de claim wordt automatisch verzonden.’ Vrijwel alle verzekeraars en leasemaatschappijen doen mee met de app. 

Zo werkt de app

  1. Download de app via mobielschademelden.nl.
  2. Bij een ongeval: maak foto’s en noteer eventueel de gegevens van getuigen.
  3. Een van de twee partijen start de app op, en vult de gevraagde gegevens in (zoals gegevens van de bestuurders, het soort schade en het soort voertuig).
  4. Controleer samen of alles goed is ingevuld.
  5. De andere partij bevestigt de gegevens van de melding met behulp van een sms-code. Beide partijen krijgen vervolgens een online afschrift.
  6. De verzekeraar of leasemaatschappij krijgt nu automatisch de schademelding binnen. Je hoeft dus geen verzekeringspolis op te zoeken of een Europees schadeformulier in te vullen.
  7. Je krijgt een bevestigingsmail opgestuurd en kunt thuis nog aanvullende informatie toevoegen of er een pdf van maken.