Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onveilige veiligheidshesjes op de markt

35 procent van de hesjes onveilig. Test jouw veiligheidshesje zelf!

Wil je goed zichtbaar zijn langs de weg, is een veiligheidshesje dat goed reflecteert een eerste vereiste. In Nederland is het niet verplicht er een in je auto te hebben of te gebruiken, maar in veel landen om ons heen wel. Nu blijkt uit recent onderzoek van de ANWB en ADAC, de Duitse zusterclub, dat er veel verschillende onveilige veiligheidshesjes op de markt zijn die niet of nauwelijks reflecteren.

35 procent hesjes niet goed

Experts van de ADAC hebben veertien verschillende veiligheidshesjes online gekocht en in het laboratorium getest op reflectie, dus goede zichtbaarheid in het donker. Het resultaat: 35 procent van de hesjes is onveilig en reflecteert vrijwel niet. Hesjes die voldoen aan de verplichte Europese normering (EN ISO 20471) voor veiligheidskleding reflecteren wel goed. Maar liefst vijf van de veertien veiligheidshesjes voldoen niet aan die norm. Die hesjes reflecteren niet of nauwelijks. En dan ben je dus bij schemering en ’s nachts niet of nauwelijks zichtbaar voor het verkeer. In Nederland zijn de onveilige hesjes ook verkrijgbaar. De kans bestaat dus dat jij ook zo’n hesje bezit.

Waar op letten en hoe test je een hesje?

De ANWB adviseert bij het kopen van een veiligheidshesje goed op te letten of die voldoende reflecteert. Dit kan met een eenvoudige zelftest. Neem bijvoorbeeld het lampje van een smartphone of een zaklamp en schijn met het licht op het veiligheidshesje. Doe dit op een afstand van zo’n drie meter. Een goed veiligheidshesje zal stralend wit reflecteren. Als een hesje in doorzichtig plastic verpakt zit, kun je ook door het plastic heen schijnen. De reflectie wordt er niet of nauwelijks anders door. Let er bij aanschaf ook op of het hesje de normering EN ISO 20471 heeft. Bij een goed veiligheidshesje vind je die bijvoorbeeld op het ingenaaide labeltje in de binnenkant van het hesje.

Waarom een veiligheidshesje en waar verplicht?

Veiligheidshesjes worden gebruikt om goed zichtbaar te zijn voor het overige verkeer in geval van pech of aanrijding. Daarnaast worden ze gebruikt door fietsers, motorrijders of hardlopers om op te vallen. De hesjes zijn verplicht in onder andere België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Spanje en Kroatië.

ANWB en verkeersveiligheid

De ANWB zet zich in om het verkeer veiliger te maken. Nul verkeersdoden en iedereen zorgeloos onderweg is ons doel. Samen met onze leden en vele anderen doen we dagelijks ons best om dit voor elkaar te krijgen.
Help je mee?
Alles over verkeersveiligheid

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Nu10%korting
Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht® Europa Service krijg je ook in het buitenland altijd hulp in het Nederlands van onze Alarmcentrale.

Verkeersdruktekalenders buitenland 

Benieuwd wat de drukke dagen op de buitenlandse wegen zijn?

met extravoordeel
ANWB Visa Card 

Nu het eerste jaar 50% korting op de ANWB Visa Gold Card