ANWB Herexamen blijkt moeilijk: meer dan de helft zakt!
14 oktober 2024
Het ANWB Herexamen is slecht gemaakt. Meer dan de helft van de deelnemers is gezakt voor dit officieuze theorie-examen voor autorijders. Oudere deelnemers presteerden het slechtst.
Mag je voorsorteren op een fietsstrook? Wat betekent een zigzagstreep? En mag je een militaire colonne wel of niet doorkruisen? De afgelopen maanden deden meer dan 51.000 mensen het online ANWB Herexamen. Deze online verkeersquiz bestaat uit twintig vragen en is gebaseerd op het theorie-examen van het CBR. Zo waren er 7 vragen over ‘gevaarherkenning’ en 13 ‘kennisvragen’ over bijvoorbeeld voorrangssituaties en verkeersborden. 52% van de deelnemers maakte vier fouten of meer en is ‘gezakt’.
Opvallend: de kennis neemt af als men 20 jaar of langer een rijbewijs heeft. Leeftijd is ook van invloed: zo maakte de groep van 26 tot 30 jaar gemiddeld bijna één fout minder dan de groep 71-80 jarigen. Dit betekent niet dat oudere automobilisten een gevaar op de weg zijn. Jongere automobilisten hebben namelijk veel recenter voor hun theorie-examen geleerd.
Vraag 10: Mag je op deze fietsstrook voorsorteren om rechts af te slaan?
De slechtst gemaakte vraag uit het herexamen.
Blijf bij
Het is belangrijk om je verkeerskennis regelmatig op te frissen. Alleen al de afgelopen tien jaar zijn er veel nieuwe verkeersregels en borden geïntroduceerd. Er verschijnen ook steeds meer soorten voertuigen op de weg. De maximumsnelheid zorgt ook regelmatig voor onduidelijkheid. Zo zijn er in steeds meer steden grote 30 km/u zones, waar je vroeger 50 km/u mocht rijden.
De ANWB helpt je bij te blijven. Onder meer met artikelen in de Kampioen, verkeersvragen op social media en door je kennis te toetsen met online verkeersquizzen zoals dit herexamen.
Hoe scoor jij?
Wat vindt de ANWB?
“Naast kennis van de verkeersregels is vooral het naleven van de regels belangrijk”, aldus Fieke van Schaik, van ANWB Belangenbehartiging. “Kennis van de verkeersregels en gevaarherkenning zijn belangrijk voor een veilige rijstijl. Maar het belangrijkst is dat automobilisten de regels ook werkelijk toepassen. Helaas worden verkeersregels niet altijd nageleefd, denk aan het negeren van rode kruizen en afleiding door de telefoon tijdens het rijden.”
Slaag jij wél voor dit officieuze herexamen? Je kunt deze verkeersquiz van 20 vragen hier alsnog maken. Het invullen duurt circa 4 minuten. Na afloop krijg je je score en de juiste antwoorden plus uitleg gelijk te zien.
Verder lezen
De resultaten van twee ANWB-verkeersquizzen zijn glashelder: het is niet best gesteld met de verkeerskennis in Nederland. Wat betekent dat voor de verkeersveiligheid? Wat vindt het CBR daarvan? En de minister van Infrastructuur en Waterstaat? In ons speciale themadossier zetten we alles op een rij.