Aanrijding met een hert

Wat te doen?

In de herfst (lees: de bronsttijd) rennen mannetjesherten massaal achter de vrouwtjes aan. We komen ze daarom in die periode vaker tegen op de weg. Hoe kun je een aanrijding voorkomen en wat moet je doen als je een wild dier hebt aangereden?

Tekst Femke Zijlema

Elk jaar vinden er zeker 6300 aanrijdingen plaats met overstekend groot wild, zoals reeën, edelherten, damherten en wilde zwijnen. Op provinciale wegen in een bosrijke omgeving en in de avond gebeuren de meeste ongelukken. De dieren overleven het vaak niet, of door impulsief uitwijken eindigt de automobilist al snel tegen boom of tegenligger. In 2014 bedroeg de schade door wildaanrijdingen 17 miljoen euro.

Waarom ’s nachts?

Omdat we dan simpelweg minder zien. Stel dat een hert op ruime afstand oversteekt, vaak wordt deze roedelleider blindelings gevolgd door andere herten. Onze ogen focussen zich in het donker vooral op het eerste dier, waarna er botsing ontstaat met een van de volgers. Ook de reikwijdte van de autoverlichting is niet eindeloos. Dimlicht komt niet veel verder dan 30 meter, rijd je met groot licht, dan komt je zicht tot 100 meter. De berm kunnen we in het donker al bijna helemaal niet zien.

Voorkomen

Wees op je hoede. Rijd je door bosrijk gebied, staan er waarschuwingsborden, pas dan je rijstijl aan. Vooral je snelheid. Met 60 km/u bij dimlicht en 80 km/u per uur bij grootlicht kun jij nog op tijd remmen en kan het hert eventueel de dans te ontspringen. Hert voor je neus en te laat om af te remmen? Niet uitwijken en houd je stuur recht.

Aanrijding. Wat nu?

Na een aanrijding met een wild dier ben je verplicht de politie te bellen. Doorrijden is strafbaar. De politie regelt vervolgens dat een faunabeheerder het gewonde dier opspoort of het dode dier opruimt. Je mag het aangereden wild nooit meenemen naar huis of aan iemand anders geven. Ook dat is strafbaar. Maak altijd foto's van de situatie.

En de verzekering?

Of je verzekering de schade dekt, hangt af van hoe je zelf verzekerd bent. Met een volledig of beperkt cascoverzekering kun je de schade claimen bij je autoverzekering. In de polisvoorwaarden staat of dit soort schade wordt gedekt.
Dieren die in het wild leven hebben namelijk geen eigenaar. Er is dan ook meestal geen aansprakelijke partij om aan te kloppen voor een schadevergoeding. Soms kun je aankloppen bij een beheerder en de schade op hem verhalen. Als het hert bijvoorbeeld kon ontsnappen doordat het hekwerk of de wildroosters niet goed zijn onderhouden of als er geen waarschuwingsborden stonden.

Verder lezen

Wie is aansprakelijk na een aanrijding met een huisdier?
Is een bullbar op de auto toegestaan?