Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

9 Tips om de weg te delen met vrachtwagens

Veel automobilisten vinden vrachtauto’s maar lastig. Maar automobilisten zijn vaak echt lastig en soms zelfs ronduit gevaarlijk voor vrachtwagenchauffeurs. Daarom: negen tips om de weg te delen met vrachtauto's.

Ga je de weg op? Gebruik de ANWB Onderweg app. Daarmee kun je navigeren met informatie over files, flitsers en werkzaamheden.

 

Tip 1

Blijf uit de dode hoek

Blijf altijd rechts achter de vrachtwagen en zorg dat je de chauffeur via zijn buitenspiegel kan zien, dan ziet hij jou ook.

Gevaarlijk: de dode hoeken van een vrachtauto

Tip 2

Geef hem de ruimte

Een vrachtauto zal eerst naar links uitwijken om een krappe bocht naar rechts te kunnen nemen. Tijdens het indraaien vermindert het zicht in de spiegels. De cabine verdraait dan ten opzichte van de oplegger.

Tip 3

Houd afstand

Hoe verleidelijk ook: ga niet vlak voor een vrachtauto de (snel)weg op of af. Hard afremmen met een beladen vrachtauto is een gevaarlijke manoeuvre.

Tip 4

Geef eens voorrang

Vrachtauto’s trekken minder snel op dan personenauto’s. Dat maakt het invoegen in drukke situaties lastig. Wees attent en geef ze de ruimte om in te voegen.

Tip 5

Geduld is een schone zaak

Gaat de vrachtwagen voor je in slakkentempo de bocht door? Weet: hij doet het niet om jou te pesten. Beladen vrachtauto’s moeten krappe bochten nemen met lage snelheid, anders ontstaat door de lading het risico dat hij kantelt. Vooral bij snelwegafritten moeten chauffeurs hier goed op letten.

Tip 6

Wees voorspelbaar

Maak op tijd kenbaar wat je van plan bent. Ga je afslaan, moet je remmen of wil je inhalen? Een vrachtwagen kan zich niet zo snel aanpassen als een auto.

Tip 7

Nooit rechts inhalen

De rechterkant van de vrachtauto is moeilijk vanaf de chauffeursstoel te overzien, hoe nauwkeurig zijn spiegels of camera’s ook zijn afgesteld. Passeer een vrachtwagen altijd links en doe dit met beleid.

Tip 8

Onthouden: 3 meter-regel

Vooral voor voetgangers en (brom-)fietsers van belang. Schiet nooit vlak voor of achter een vrachtauto langs. De chauffeur kan je niet zien vanuit zijn hoge cabine. 3 meter afstand is een veilige marge om over te steken. Blijf bij een afslaande vrachtauto rechts en ruim achter de vrachtauto.

Tip 9

Let op de borden

Om de doorstroming en verkeersveiligheid te bevorderen, geldt op een groot deel van de Nederlandse snelwegen een inhaalverbod voor vrachtverkeer. Let goed op de borden langs de snelweg of kijk voor meer informatie op www.rijkswaterstaat.nl/inhaalverbodvrachtverkeer.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

ANWB Fonds helpt je op weg 

Heb jij een idee waarmee je Nederland verkeersveiliger, mobieler of toegankelijker maakt? Kijk dan of ANWB Fonds je kan helpen.