Test thermosbekers, 2018

Ze zijn ideaal voor onderweg: coffee mugs. Ze houden je koffie warm, zijn beter voor het milieu én je kunt er geld mee besparen. De Kampioen heeft er 16 getest.

Even een koffie onderweg scoren. Met alle vestigingen van Starbucks, Coffee Company en dat nieuwe hippe tentje op de hoek makkelijker dan ooit. Om vervolgens op te drinken op het perron, in de trein, in de tram, op straat, op de fiets – waar dan ook. Wel snel drinken, want het zwarte goud koelt snel tussen een laagje karton. Bovendien is het niet echt eco, zo’n wegwerpbeker met plastic deksel. Dan komt de – al dan niet geïsoleerde – coffee mug van pas, in goed Nederlands een koffiebeker. Voordelen? Je koffie blijft lekker warm, je kunt makkelijk en lekvrij drinken en je bespaart op weggooibekers.

Dit zijn de thermosbekers die we hebben getest

Klik op de naam van de thermosbeker voor het volledige testresultaat

Gebruiksgemak

Geldt dat voor elke beker? Dat probeerden wij uit met 16 bekers met een inhoud van 0,30 tot 0,40 liter. Getest werd het gebruiksgemak: hoe gemakkelijk kun je drinken met de beker, en opent en sluit de drinktuit wel simpel? Minstens zo belangrijk is het isolerend vermogen: hoe lang blijft de koffie warm genoeg? We deden ook  nog valproeven van tafelhoogte én we controleerden of de bekers lekvrij zijn. Slechte bekers zitten er niet tussen, maar verschillen zijn er zeker. Bijvoorbeeld in het isolerend vermogen, ofwel het warmhouden van de koffie. De bekers van Contigo, Hario, Aladdin en de kunststof cup van Frank Green koelen het snelst af. Geen probleem als je je koffie gelijk drinkt, maar wel jammer als je er nog even mee wilt doen. De Primus, Quechua, Emsa en Sigg houden de koffie zelfs na 4 uur nog lekker warm. Pas wel op! Bij veel bekers is een kokend hete drank (zoals thee of oploskoffie) zelfs na een uur nog te warm om te drinken – dan brand je letterlijk je mond. Koel dat soort dranken daarom af voor gebruik. Koffie uit apparaten (Nespresso, Senseo, koffiebar etc.) is al wat ‘koeler’ en kun je daarom sneller drinken. En het laatste waar je op zit te wachten is een laagje koffie onderin je rugzak of handtas. Gelukkig is die kans klein met deze bekers. Van dit zestiental lekten alleen de Alfi en Starbucks een klein beetje na flink schudden, en de Stelton een paar druppels meer. Ook de valproeven werden goed doorstaan. De meeste bekers liepen zelfs geen enkele schade op. Alleen de Eva Solo (onbruikbaar door kapotte tuit) en Quechua (deksel gebroken, nog wel bruikbaar) liepen meer op dan deukjes en krassen. Het gebruiksgemak is bijna altijd dik in orde. Handig zijn de modellen die je met één hand kunt bedienen. Dat kan met alle bekers, behalve de Bodum en Quechua. De Primus kún je met één hand bedienen, maar dat gaat wel lastig.

Conclusie

Aan de meeste koffiebekers kun je je geen buil vallen – bijna alle modellen die getest zijn, zijn goed. De duurste kopen hoeft ook niet. Testwinnaar Sigg Hot & Cold One (€ 25,95) behoort qua prijs tot de middenmoot. Zelfs het goedkoopste model van de test (Quechua; € 9,99) scoort uitstekend. Alleen tijdens de valproef liet dit model letterlijk een steekje vallen. Wil je vooral dat je koffie lang warm blijft? Kies dan de Primus, Quechua, Emsa of Sigg.

Besparen met je thermosbeker

Bij Starbucks krijg je 30 cent korting op je kopje koffie en bij de NS Kiosk 25 cent. Tenminste, als je je eigen beker meeneemt. Bij andere ketens wisselt eventuele korting per vestiging (Doppio) of kun je je mug laten vullen, maar krijg je geen korting (Coffee Company). In elk geval verbruik je minder weggooibekers en spaar je het milieu een beetje.

Geen schadelijke stoffen

In de geteste thermosbekers zitten geen schadelijke stoffen zoals het kunststof BPA: elke model voldoet aan de Europese regelgeving. Alleen Primus kon geen officiële verklaring overhandigen, maar per mail weten dat ook hun model geen schadelijke stoffen bevat. 

Wil je een thermosbeker kopen? Lees dan eerst onze tips