Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

61 procent automobilisten onvoldoende kennis voorrangsregels

26 september 2023 - ANWB Verkeersquiz

Voor veel automobilisten zijn voorrangssituaties vaak onduidelijk. Dat blijkt uit de ANWB Verkeersquiz die door 155.000 Nederlanders is gemaakt. Want maar liefst 61 procent van de deelnemers, dat staat gelijk aan zeven miljoen Nederlandse automobilisten, is gezakt voor dit ‘examen’. Deze uitkomst benadrukt het belang van het bijhouden van verkeerskennis. Daarnaast is het ook nodig dat wegbeheerders onduidelijke voorrangssituaties aanpakken.

Voorrang is op de Nederlandse wegen niet altijd even duidelijk geregeld. Veel verkeerssituaties zijn onduidelijk door bebording, lijnen of tekens op de weg die misleidend, verwarrend of foutief zijn. Over voorrang krijgen of geven zijn veel verkeersdeelnemers onzeker: 22 procent denkt onterecht dat ‘ritsers’ van rechts voorrang hebben. Ook sommige wegconstructies zijn verwarrend. Zo is het voor veel mensen onduidelijk wanneer er wel of geen sprake is van een ‘uitritconstructie’.
Dat laatste kun je weggebruikers vaak niet verwijten, vindt de ANWB. Zo is het onderscheid tussen een gelijkwaardige kruising en uitritconstructie zónder voorrang van rechts vaak onduidelijk. Daarom vraagt de ANWB aan wegbeheerders om géén onduidelijkheid over voorrang te laten bestaan. Gebruik haaientanden en borden om duidelijkheid te creëren.

Verkeersregels bijhouden

Volgens de ANWB onderstreept de uitslag van de quiz het belang van het bijhouden van de verkeersregels.

Zelf je kennis van de voorrangsregels testen?
Ga naar de quiz

De ANWB zet zich al meer dan 140 jaar in om het verkeer voor haar leden veiliger te maken. Mede door de ANWB is het verkeer veiliger geworden. De komende jaren wil de ANWB de verkeersveiligheid blijven stimuleren door in te zetten op veilige wegen, veilig gedrag en veilige voertuigen.

Zie ook:

ANWB en Verkeersveiligheid

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.

ANWB Parkeren 

Met ANWB Parkeren kun je eenvoudig parkeren met je mobiel. En je vindt goedkope parkeerplaatsen in de buurt!