Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Overheid draait accijnsverlaging brandstof deels terug

Tanken vanaf 1 juli flink duurder

Sinds 1 juli 2023 betaal je flink meer aan de brandstofpomp. De vorig jaar ingestelde accijnsverlaging, bedoeld om de torenhoge brandstofkosten te dempen, is deels vervallen. Een liter Euro95 kost dan al snel € 2.

Benzine, diesel en LPG worden flink duurder als gevolg van de nieuwe accijnsheffingen. Respectievelijk stijgen de accijnzen met 13,8 cent, 9,9 cent en 3,3 cent per liter. En het blijft niet alleen bij de accijnsverhoging: over de hogere accijns wordt immers btw geheven. Vandaar dat een liter Euro95 vanaf 1 juli al snel over de € 2 per liter gaat.

Bizarre brandstofprijzen

De accijnsverlaging werd op 1 april 2022 ingesteld omdat brandstofprijzen eind 2021 en begin 2022 bizarre hoogten bereikten. Autorijden kwam hierdoor onder druk kwam te staan, waardoor de regering besloot tijdelijk bij te springen met een accijnsverlaging op benzine, diesel en LPG.

De accijnstarieven komen sinds 1 juli 2023 in totaal uit op 78,91 cent voor ongelode benzine, 51,63 cent voor diesel en 18,62 cent voor LPG. Daarmee is het waarschijnlijk nog niet gedaan: per 1 januari 2024 wordt mogelijk ook het resterende deel van de accijnsverlaging van 2022 teniet gedaan. Dit betekent dat als de plannen doorgaan er nog eens 8,7 cent aan accijns voor benzine bijkomt, 5,6 cent voor diesel en 2,0 cent voor LPG. Waar dan nog 21% btw bijkomt. 

Goedkoper tanken?

Met deze prijzen wil je natuurlijk geen cent teveel uitgeven. In de ANWB Onderweg app vind je daarom de goedkoopste tankstations bij jou in de buurt, in binnen en buitenland. Meer weten en de app downloaden? Kijk dan op deze speciale pagina.

Zie ook:

ANWB Standpunt: Indexeer accijns niet

Nu10%korting
Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht® Europa Service krijg je ook in het buitenland altijd hulp in het Nederlands van onze Alarmcentrale.

met extravoordeel
ANWB Visa Card 

Nu het eerste jaar 50% korting op de ANWB Visa Gold Card

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!

Verkeersdruktekalenders buitenland 

Benieuwd wat de drukke dagen op de buitenlandse wegen zijn?