Waarom zijn de files in november het langst?
En dit hebben je vakantiedagen ermee te maken
November is traditiegetrouw dé filemaand. Dat heeft onder meer te maken met de winter(tijd), maar ook met onze vakantiedagen. Hoe dat zit? Arnoud Broekhuis van ANWB Verkeersinformatie legt het uit.
Ga je de weg op? Gebruik dan de ANWB . Daarmee kan je navigeren met informatie over files, flitsers en werkzaamheden. Onderweg app |
In geen andere maand zijn (normaal gesproken) de files zo lang en de vertragingen zo groot als in november. Volgens Broekhuis zijn er drie oorzaken voor de verwachte topdrukte op de wegen:
- Het slechte weer
- Rijden in het donker
- Vakantiedagen die bijna op zijn
Slecht weer en donker
Dat er bij slecht weer, zoals regen of ijzel, eerder file ontstaat, zal geen verrassing zijn. We rijden dan langzamer en voorzichtiger en er vinden ook meer ongelukken plaats. Daarnaast moeten automobilisten wennen aan de klok die verzet is (wintertijd) en dat ze ’s ochtends én ’s avonds in het donker in de spits moeten rijden. Dit maakt dat we langzamer en voorzichtiger rijden en er dus minder auto’s per uur van een stuk asfalt gebruik kunnen maken.
Vakantiedagen
'Daar komt bij dat in november bijna niemand op vakantie gaat, veel mensen sparen hun vakantiedagen op zodat ze een paar extra dagen rond de kerst kunnen opnemen. Er zijn dus simpelweg meer verkeersdeelnemers dan in andere maanden,’ zo verklaart Arnoud de hogere verkeersintensiteit.
Onoplettendheid
De mens zelf is van grote invloed op het ontstaan van ongevallen en de extra drukte in het verkeer. Door dagelijks aan het verkeer deel te nemen ervaart men de potentiële risico’s op de weg minder. Dit werkt onoplettendheid in de hand. Elke prikkel die de alertheid kan vergroten, is dus zeer waardevol. Realiseer je je als weggebruiker dat afwijkende weeromstandigheden (glad wegdek, regen, mist, sneeuw) om grotere alertheid vragen. En dat geldt naast automobilisten en motorrijders ook voor fietsers en wandelaars. Het is dan ook geen toeval dat in het najaar de ANWB Fietsverlichtingsactie wordt gehouden.
Filezwaarte na pandemie gestegen
Dankzij de oproep van de overheid om tijdens de coronapandemie zoveel mogelijk thuis te werken, verdwenen de meeste files op onze wegen. Dit was van korte duur, want inmiddels kunnen we concluderen dat de drukke spitsen terug zijn. De filezwaarte (lengte x duur file) op de Nederlandse wegen is in de afgelopen zes maanden met 15 procent flink toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in het pre-coronajaar 2019. Uit de meest recente cijfers blijkt dat de filezwaarte sinds het einde van de pandemie met bijna 20% is gestegen. Op vrijwel alle werkdagen is het aantal files toegenomen.
De drukste dagen zijn dinsdag en donderdag, maar ook op maandag zijn de spitsen erg druk. Alleen op vrijdagochtend kan je nagenoeg filevrij van a naar b rijden.
De beste remedie is natuurlijk de spits zoveel mogelijk te vermijden, maar Broekhuis is realistisch: ‘Niemand staat voor zijn of haar lol in de file, dus ik ga er vanuit dat de meeste filerijders geen goed alternatief hebben.’ Dat wil niet zeggen dat we helemaal niks kunnen doen. Broekhuis: ‘Elkaar een beetje de ruimte geven bij het in- en uitvoegen en wissel niet te vaak onnodig van baan. Dit komt de doorstroming ten goede. Probeer ook zo constant mogelijk te rijden en niet te veel dat rempedaal te gebruiken.'
Actuele situatie op je route
Check voor vertrek ook de actuele situatie op je route, bijvoorbeeld hier op anwb.nl of met onze handige ANWB Onderweg app. Als het echt muurvast staat, en het kan, is thuiswerken natuurlijk de beste optie.
Meer tips om files te vermijden.
Wil je nooit meer in de file staan?
De files worden steeds langer. Je reistijd daarmee ook. Maar niet als je, mits je woon-werkafstand het toelaat, de (elektrische) fiets pakt. Word baas over je eigen tijd en fiets fluitend naar je werk.
Deel deze pagina