Naar artikel

Waarom files in november het langst zijn

En wat je vakantiedagen daarmee te maken hebben

November is traditiegetrouw dé filemaand. Dat heeft onder meer te maken met de winter(tijd), maar ook met onze vakantiedagen. Hoe dat zit? Arnoud Broekhuis van ANWB Verkeersinformatie legt het uit.

In geen andere maand zijn (normaal gesproken) de files zo lang en de vertragingen zo groot als in november. Volgens Broekhuis zijn er drie oorzaken voor de verwachte topdrukte op de wegen:

Slecht weer en donker

Dat er bij slecht weer, zoals regen of ijzel, eerder file ontstaat, zal geen verrassing zijn. We rijden dan langzamer en voorzichtiger, en er vinden ook meer ongelukken plaats. Daarnaast moeten automobilisten wennen aan de klok die verzet is (wintertijd!) en dat ze ’s ochtends én ’s avonds in het donker in de spits moeten rijden, dit maakt dat we langzamer en voorzichtiger gaan rijden en er dus minder auto’s per uur van een stuk asfalt gebruik kunnen maken.

Vakantiedagen

‘Daar komt bij dat in november bijna niemand op vakantie gaat, veel mensen sparen hun vakantiedagen op zodat ze een paar extra dagen rond kerst kunnen opnemen. Er zijn dus simpelweg meer verkeersdeelnemers dan in andere maanden,’ zo verklaart Arnoud de hogere verkeersintensiteit.

Onoplettendheid

De mens zelf is van grote invloed op het ontstaan van ongevallen en dus ook de extra drukte in het verkeer. Door dagelijks aan het verkeer deel te nemen ervaart men de potentiële risico’s op de weg minder. Dit werkt onoplettendheid in de hand. Iedere prikkel die de alertheid kan vergroten is zeer waardevol. Als weggebruiker moet je je realiseren dat afwijkende weeromstandigheden (glad wegdek, regen, sneeuw) om grotere alertheid vragen. En dat geldt niet alleen voor automobilisten / motorrijders, maar ook voor fietsers en wandelaars. Het is dan ook geen toeval dat in november de verkeersveiligheidscampagne "Zet je licht aan" van de ANWB wordt gehouden.

Filezwaarte door pandemie flink gedaald

Dankzij de oproep van de overheid om tijdens de pandemie zoveel mogelijk thuis te werken, verdwenen de meeste files op onze wegen. Na het intrekken van alle maatregelen op 23 maart 2022 gingen werknemers weer meer naar het werk en keerden de ochtend- en avondspitsen terug. Vooral op de dinsdag en donderdag leidt dit tot zeer drukke spitsuren. Hoe de verkeersdrukte zich nu zal ontwikkelen hangt ook af van de mate waarin thuiswerken onder werknemers, die daartoe in de gelegenheid, zijn populair blijft.

De beste remedie is natuurlijk de spits zoveel mogelijk te vermijden, maar Broekhuis is realistisch: ‘Niemand staat voor zijn of haar lol in de file, dus ik ga er vanuit dat de meeste filerijders geen goed alternatief hebben.’ Dat wil niet zeggen dat we helemaal niks kunnen doen. Broekhuis: ‘elkaar een beetje de ruimte geven bij het in- en uitvoegen en niet te veel onnodig van baan wisselen komt de doorstroming ten goede. Probeer ook zo constant mogelijk te rijden en niet te veel dat rempedaal te gebruiken.

Actuele situatie op je route

Check voor vertrek ook de actuele situatie op je route, bijvoorbeeld hier op anwb.nl of met onze ANWB Onderweg-app. Als het echt muurvast staat, is, als dat kan, thuiswerken natuurlijk de beste optie. Meer tips om files te vermijden vind je hier.

Wil je nooit meer in de file staan?

De files worden steeds langer. Je reistijd daarmee ook. Maar niet als je, mits je woon-werkafstand het toelaat, de (elektrische) fiets pakt. Word baas over je eigen tijd en fiets fluitend naar je werk. Ontdek de voordelen van een elektrische fiets leasen.

Speciaal voor jou geselecteerd

ANWB Autoverzekering 

Je auto voordelig verzekeren? Dat kan met de ANWB Autoverzekering.

met extravoordeel
ANWB Visa Card 

Vraag de ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card aan met het eerste jaar extra voordeel.

Nu15%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu 15% korting op Wegenwacht Europa Standaard!

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!