Naar artikel

Verschil verkeersverwachting en spitsalarm

Wanneer wordt er door de ANWB een verkeersverwachting uitgegeven en wanneer een spitsalarm?

Verkeersverwachting

De ANWB maakt dagelijks verkeersverwachtingen en verspreidt deze o.a. via internet, radio en tv. Hiermee willen we onze leden/weggebruikers informeren over de te verwachten verkeerssituatie in binnen- en buitenland, waardoor een reis zo efficiënt mogelijk kan worden ingepland en tijdverlies mogelijk kan worden voorkomen.

Om tot deze voorspelling van de dagelijkse verkeersdrukte te komen maakt ANWB Verkeersinformatie gebruik van veel historische gegevens, geplande activiteiten als wegwerkzaamheden en evenementen en het verwachte weer. Daarbij wordt samengewerkt met o.a. Rijkswaterstaat, het KNMI en MeteoConsult. Naast de dagelijkse verkeersverwachtingen geeft ANWB Verkeersinformatie ook informatie over de te verwachten verkeersdrukte tijdens het weekeinde, waarbij vooral het recreatieve verkeer de doelgroep is.

In de dagelijkse verwachtingen van de ochtend- en avondspits zijn er gradaties van licht tot zeer zwaar. Wanneer er extreme verkeersproblemen worden verwacht wordt er gesproken van een 'spitsalarm'.

Spitsalarm

De ANWB geeft een spitsalarm waarschuwing uit wanneer:

1. De doorstroming van het verkeer in de spits naar verwachting zeer ernstig wordt verstoord.

2. Waarbij een groot deel van ons autosnelwegennet is verstopt, met ernstige ontwrichtingen van het verkeer in met name in de Randstad en het midden van het land.

3. Met kans op extreme reistijden (vanaf ca. een verdubbeling van de reistijd) voor de weggebruiker.

4. Waarbij het verwachte aantal kilometers file de grens van 500 kilometer overschrijdt.

Vaak is in deze situaties sprake van extreme weersomstandigheden en daarom vindt in de voorbereiding intensief overleg plaats met het KNMI en MeteoConsult.

Een spitsalarm wordt uiterlijk 10 uur voor aanvang van de spits uitgegeven, zodat de weggebruiker in staat is tijdig maatregelen te nemen.

Een spitsalarm is geen negatief reisadvies.

De ANWB hoopt dat het spitsalarm de leden/weggebruikers beter in staat stelt zo efficiënt mogelijk te reizen en onnodig lange reistijden worden voorkomen.

Indien er een spitsalarm wordt uitgegeven, dan kan je deze hier op anwb.nl terugvinden via de homepage (in het blokje met verkeersinfo), of op de verkeersportal.

Bron: ANWB Verkeersinformatie

Speciaal voor jou geselecteerd

ANWB Autoverzekering 

Je auto voordelig verzekeren? Dat kan met de ANWB Autoverzekering.

met extravoordeel
ANWB Visa Card 

Vraag de ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card aan met het eerste jaar extra voordeel.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard!

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!