Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

8 podcasttips voor onderweg

Filerijden en ov’en wordt nu zoveel leuker

Podcasts luisteren is voor veel mensen een van de meest favoriete bezigheden als ze onderweg zijn. Door de spannende, leuke of grappige verhalen ben je voor je het weet op je bestemming. We geven je acht van de leukste postcasttips waarvoor je graag een omweggetje maakt.

1. Verborgen verhalen

Seizoen 1 heeft 10 afleveringen van circa 25 minuten, seizoen 2 is net gestart

We starten deze tips met een populaire postcast van de ANWB. Podcastmaker Pascal van Hulst gaat op ontdekkingstocht in Nederland en reist naar alle uithoeken in ons kikkerland. Ga samen met hem op zoek naar mysteries, raadselachtige natuurverschijnselen, lokale legendes en oude mythes.

Luister naar deze podcast

2. De Vlaamse kunstroof

6 delen van ongeveer 35 minuten

Duik samen met journalist Ieke Schout en podcastmaker Lieke Malcorps in een van de grootste onopgeloste kunstroven ter wereld. In 1934 werd in Gent een deel van Het Lam Gods, het meesterwerk van Jan van Eyck, gestolen. Tot op de dag van vandaag is één paneel van het altaarstuk, dat van De Rechtvaardige Rechters, nog altijd niet teruggevonden. Maar had dit wel gekund?

Luister naar deze podcast

3. De goudschat van Serooskerke

6 afleveringen van ongeveer 30 minuten

Serooskerke is een doodnormaal dorpje op het Zeeuwse schiereiland Walcheren. Maar in 1966 wordt het wereldnieuws. Want tussen de preien vinden drie boeren ruim duizend eeuwenoude gouden munten. Hoe komen die daar? Luister naar van jaloezie en afgunst doorspekte verhaal over de beroemde goudvondst en plotselinge rijkdom. En over de tragiek van een fortuin dat nooit meer werd opgehaald.

Luister naar deze podcast

4. Groene oren

9 afleveringen van ongeveer 25 minuten

In deze leuke podcastserie van Staatsbosbeheer vertellen planten, bomen en dieren via een interview met Chris Baijema zelf hun verhaal. En met humor. Wie zijn zij en hoe ziet hun dagelijske leven eruit? Beleef de wereld vanuit het perspectief van Gijs de rivierkreeft en Paulien de eikenboom. De boswachter en ecoloog komen ook nog even aan het woord en sluiten het verhaal.

Luister naar deze podcast

5. Plan B

7 afleveringen van ongeveer 30 minuten

Dat het tijd is voor een duurzame lifestyle, weet zanger Nick Schilder ook wel. Maar ja … Hoe doe je dat? Hoe breek je met oude patronen? Nick neemt ;elke aflevering een onderdeel van zijn leven onder de loep om zich af te vragen of het ook duurzamer kan. Dit varieert van de hoeveelheid afval die hij met zijn gezin produceert, tot de kledingkasten en op vakantie gaan.

Luister naar deze podcast

6. Blauwe M&M’s

7 afleveringen van 30 minuten

Altijd al nieuwsgierig geweest naar wat zich achter de schermen afspeelt bij artiesten van wereldklasse zoals Prince? En de hektiek achter de schermen (en trouwens ook ervoor) toen Drake niet op het podium verscheen? Luister naar heerlijke backstage-anekdotes die in een sneltreinvaart goed worden verteld. Elke aflevering heeft zijn eigen thema en brengt vermakelijke verhalen over grote namen.

Luister naar deze podcast

7. Sara’s Mysteries

14 afleveringen van ongeveer 25 minuten

Met deze podcast vermaak je je kinderen op de achterbank, succes gegarandeerd. Dit zijn mooie verhalen voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar. Podcastmaker Sara ontrafelt raadsels van kinderen. In de verhalen ligt een mooie, diepere laag verscholen over de grote thema’s in het leven, zoals bijvoorbeeld verdriet en afscheid nemen. Als ouder luister je trouwens ook graag naar deze verhalen.

Luister naar deze podcast

8. De Grote Podcastlas

48 afleveringen variërend van 45 minuten tot 2 uur

Om het reis- en onderweggevoel van je vakantie een beetje vast te houden, is dit echt een aanradertje. Drie podcastmakers nemen in elke aflevering een land onder de loep. Ze duiken in de geschiedenis en gaan op een orginele wijze op zoek naar allerlei andere wetenswaardigheden over dat land. Van Sri Lanka, de parel van de Indische Oceaan, tot aan Micronesië, de kwal van de Grote Oceaan.

Luister naar deze podcast

Zin in meer podcasttips? Deze podcasts zijn perfect voor tijdens het wandelen in Nederland.

De leukste Nederlandstalige podcasts óver Nederland