Waarom doen we dit?

Proef Deelmobiliteit

Met alle deelvervoer in één app willen we jou helpen zo makkelijk mogelijk van A naar B te reizen. Bovendien kan deelmobiliteit een oplossing zijn om steden bereikbaar en leefbaar te houden.

Keuze en overzicht bieden

Naast je eigen auto en het OV zijn er heel veel andere vormen van vervoer in Den Haag beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan een deelfiets of deelscooter. Maar bij al die verschillende deelvervoerders horen verschillende apps. Dat maakt het lastig om het hele aanbod te overzien. Bij de ANWB willen we reizen voor jou zo aangenaam en gemakkelijk mogelijk maken. Met al het beschikbare deelvervoer in één app zie je direct alles wat er om je heen te vinden is.

Gebruiksgemak

Sommige deelvervoermiddelen zijn nu al direct via de app te boeken en te gebruiken. Betalen doe je achteraf en gewoon via de ANWB. Bij andere aanbieders heb je nog de app (en bijbehorend account) van de deelvervoerder zelf nodig om te boeken en te betalen. In de toekomst wil de ANWB jou helemaal ontzorgen: alles boeken, gebruiken en betalen via één account. Met deze Proef Deelmobiliteit willen we leren hoe jij ons aanbod, de keuze en het gemak van deelvervoer ervaart.

Leefbare stad

Steeds meer mensen gebruiken een deelfiets-, -scooter of -auto. Dat komt niet uit de lucht vallen: steden worden steeds voller en de leefbaarheid en bereikbaarheid staan onder druk. Deelmobiliteit kan een deel van de oplossing zijn. Deelvervoermiddelen kunnen een alternatief voor autobezit of -gebruik zijn, nemen minder plek in en zijn vaak schoner.

Aandacht voor veiligheid

Aan die groei zit echter ook een keerzijde: deelfietsen en vooral -scooters worden niet altijd even zorgvuldig geparkeerd. Om daar iets aan te doen stimuleren deelvervoerders goed gedrag en wijzen gemeenten steeds vaker specifieke parkeerplekken aan. ANWB-leden die meedoen aan onze proeven met deelmobiliteit krijgen tips om goed te parkeren en veilig te rijden. Zo is er ook een online scootertraining ontwikkeld waarbij je kennis kunt opfrissen.