Hoe werkt het?

Proef Deelmobiliteit

Als je meedoet aan de proef Deelmobiliteit maak je gebruik van de ANWB Gaiyo app. Je ziet in de app welke vervoermiddelen beschikbaar zijn én je kunt deze in de meeste gevallen direct via de app gebruiken. Soms moet je eerst eenmalig de app van de deelvervoerder downloaden en daar een account aanmaken. Lees hier hoe het allemaal werkt.

Aanmelden en een account aanmaken

Om mee te doen meld je je eerst aan bij de ANWB. Bij je aanmelding checken we of we de juiste gegevens van je hebben. Klopt alles? Dan krijg je een mail met een link naar de ANWB Gaiyo app, waar je een account aanmaakt.

Een vervoermiddel vinden

Open je de app, dan zie je een lijst met deelfietsen, -scooters en -auto’s die in jouw omgeving beschikbaar zijn. Die zie je ook op een kaartje. Klik op het vervoermiddel van jouw keuze. Je leest vervolgens hoe het werkt, wat de tarieven zijn en hoe je bij je vervoermiddel komt.

Je deelvervoer boeken en gebruiken

Sommige vervoermiddelen zijn direct te boeken vanuit de ANWB Gaiyo app. Je ziet er dan 'Boek' bij staan in het overzichtsscherm. Voor andere maak je eerst een account aan bij de deelvervoerder. Afhankelijk van het type deelvervoer kun je een vervoermiddel van tevoren reserveren, maar dat kan ook ter plekke. Met de app (of die van de deelvervoerder) open je vervolgens het slot, je rijdt naar je bestemming en je zet 'm met dezelfde app weer op slot. Het verschilt per vervoerder waar je je vervoermiddel kunt achterlaten of terugbrengen.

Achteraf betalen

Je reiskosten worden wekelijks door de ANWB automatisch geïncasseerd van jouw rekeningnummer. Dat zijn de kosten die je hebt gemaakt bij de deelvervoerders waarmee de ANWB samenwerkt voor de proef. Kosten van vervoerders waarbij je zelf een account hebt aangemaakt worden rechtstreeks door henzelf geïncasseerd. Het gebruik van de app is helemaal gratis.

Reizen plannen

Met de ANWB Gaiyo app kun je ook je reis plannen. Je krijgt reisadviezen met verschillende vervoermiddelen of combinaties daarvan, waaronder je eigen auto. Zo kun je je auto parkeren op een P+R en verder reizen met deelvervoer. Voor reizen met de trein kun je ook een e-ticket kopen in de app. Dat geldt ook voor sommige metro-, tram- en busmaatschappijen.