Maak van je deelscooter geen struikelblok

Weet jij hoe je een e-scooter parkeert?

Deelscooters staan niet altijd even prettig geparkeerd. Toch zijn de parkeerregels vrij eenvoudig. Met als basisregel: veroorzaak geen hinder voor voetgangers en overig verkeer. Voor de duidelijkheid zetten wij de regels en tips kort en overzichtelijk bij elkaar.

Iedereen met een auto-, motor- of brommerrijbewijs kan gebruikmaken van een deelscooter. Handig voor wie lopen net te ver is, zijn auto het liefst buiten de dure parkeerzone parkeert of geen zin heeft in een volle stadsbus. Met een app van de deelscooteraanbieder in de stad waar je bent, stap je moeiteloos op. Hoe het precies werkt, lees je op de websites van de verschillende aanbieders.

Parkeertips

De populariteit van de deelscooter zorgt in de steden vaak voor parkeeroverlast. Niet iedereen heeft de parkeerregels immers paraat. Bovendien nemen sommige rijders deze regels niet al te nauw. Vandaar dat wij een aantal tips voor je op een rij zetten. 

  • In principe zijn de parkeerregels voor een scooter gelijk aan die van een fiets. Een ideale parkeerplek is daar waar fietsbeugels aanwezig zijn.
  • Let op verkeersborden die aangeven of je je (deel)scooter ergens juist wel of niet mag parkeren. Sommige steden hebben afwijkende regels.
  • Houd je aan de parkeerregels van de scooterprovider, zoals alleen parkeren binnen de in de app aangegeven servicegebieden. Buiten het servicegebied parkeren kan alleen als je pauzeert en daarvoor een lager pauzeertarief betaalt. Om je rit te beëindigen moet je de scooter zelf weer binnen het servicegebied parkeren. Op last van een gemeente kunnen sommige straten en pleinen bovendien verboden parkeergebied zijn.
  • Voorkom dat je in- en uitgangen blokkeert of de doorgang op het trottoir belemmert.
  • Parkeer nooit op blindengeleidestroken, de witte geribbelde stenen die voor blinden en slechtzienden een oversteekplaats of bijzondere verkeerssituatie markeren.
  • Kijk altijd of er speciale scooterparkeervakken zijn in de omgeving.
  • Parkeer niet op parkeervakken voor auto’s, op gras of op privéterrein. Zet hem dus bijvoorbeeld niet in je eigen tuin of in de parkeergarage van een flatgebouw.

Parkeer je de deelscooter op de juiste manier, dan kan de volgende gebruiker weer snel opstappen. Doe je dat niet, houd dan rekening met een boete achteraf.

Bij Check e-deelscooters bijvoorbeeld worden rijders na drie foutparkeerwaarschuwingen een half jaar uitgesloten van gebruik van de deelscooter. Moet de scooter verplaatst worden, dan ontvangt de foutparkeerder bovendien een boete van € 50,-. Voorkom dit door goed op te letten waar je je deelscooter parkeert. Daar staat tegenover dat je bij een positieve parkeerbeoordeling punten spaart voor een gratis rit.

Veilig rijden

Overigens: naast goed parkeren, is veilig rijden belangrijk. Verdiep je hierin als je nooit eerder scooter of brommer hebt gereden. Bijvoorbeeld op onze speciale pagina of doe de online deelscootertraining.