Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

Vakantie in het Reuzengebergte

De hoogste berg van Tsjechië

Het Reuzengebergte ligt aan de noordrand van Tsjechië, op de grens met Polen. Het is één van de grootste Nationale Parken van Europa. De hoogste berg van Tsjechië, de Snežka (1602 meter), ligt er in. Dicht daarbij ontspringt de Elbe in een uitgestrekt hoogveen.

De bergtoppen zijn afgerond en golvend, met diepe en steile dalen ertussen. Uitgestrekte naaldbossen bedekken de flanken. Er is een overvloed aan watervallen en kronkelende beken met gemarkeerde routes voor wandelaars. Voor de wintersport in Tsjechië is het Reuzengebergte, de Krkonoše, een begrip.

Attracties en evenementen in het Reuzengebergte

  • De Dolomietgrotten van Bozkov zijn als enige in Tsjechië in kalk- en kwartsdolomieten ontstaan. De muren en plafonds zijn met kleurrijke stalactieten versierd. Het grootste ondergrondse meer van Bohemen bevindt zich hier.
  • In het Openluchtmuseum Housuv mlýn worden de middeleeuwen tot leven gebracht met onder andere nagebouwde huizen, een taverne en muziekoptredens.
  • De bobsleebaan Špindleruv Mlýn is een spectaculaire bobsleebaan met een lengte van 1400 meter. De baan is het hele jaar geopend. Kinderen onder de acht jaar moeten begeleid worden.

Zwemmen of naar de haaien

Een echt attractiepark is het zwemparadijs Aquaparc Babylon in Liberec, aan de westkant van het Reuzengebergte. In de wintersportcentra vinden in het winterseizoen tal van internationale ski-, langlauf- en bobsleewedstrijden plaats. Je kunt, gekleed als kompel, de kolenmijn bij Žaclér bezoeken. Een lange zomerbobbaan vind je in špindleruv Mlýn, voor alle leeftijden. Bij de stad Liberec is een botanische tuin met een enorme collectie vleesetende planten. Daarnaast is een dierentuin en een zeeaquarium.

Bezienswaardigheden in het Reuzengebergte

Tips

Burcht Bezdez
Koning Premysl Otakar II liet deze monumentale vroeggotische burcht in de 13e eeuw bouwen. In de 17e eeuw was het een bedevaartsoord, maar een eeuw later werd de burcht verlaten en raakte in verval.

Burcht Frýdlant
Deze mooie combinatie van een middeleeuwse burcht en een renaissancistisch kasteel is in de 13e eeuw op een strategische kruising van handelswegen gebouwd. Het oudste deel heeft een bijna 50 meter hoge toren.

Východoceské muzeum (Museum van Oost-Bohemen)
In deze uit de 14e eeuw stammende gotische burcht van de adellijke familie Pernštejn is onder andere een interessante expostitie van Boheems glaswerk en geld uit de 16en 17e eeuw te zien.

Kasteel Hrádek u Nechanic
Dit gotische kasteel is tussen 1839 and 1857 gebouwd als prestigieuze zomerresidentie voor de familie van graaf Harrach. Eromheen is een 18 hectare groot Engels park aangelegd.

Benedictijnenklooster van Broumov
Rond 1322 werd hier begonnen met de aanleg van een benedictijnenklooster. In de communistische tijd was het een gevangenis. Op dit moment wonen er geen benedictijnenmonniken. 

Dorpen en steden in het Reuzengebergte

Liberec is de grootste plaats, aan de voet van een stevige bergtop, de Ješted (1012 m). Hier zijn enkele musea (glas, textiel) en een leuk plein met houten huizen uit de 17eeuw. Vrchlabi, Trutnov en Náchod zijn wat kleiner. Hier zijn wat meer voorzieningen dan in de kleine plaatsjes in het gebergte. De dorpen hoger in het gebergte zijn vooral gericht op actieve vakanties. Overnachten en eten is er echter geen probleem, hotels en restaurants zijn in de zomer en in de winter volop in bedrijf.

Eten en drinken in het Reuzengebergte

  • In het gerecht Sejkory zitten geraspte aardappels, knoflook, melk en bloem. Dit wordt gebakken tot een soort machtige pannekoek.
  • De stevige zuursoep (Krkonošská couracka) uit Noord-Tsjechië wordt bereid met bospaddenstoelen, aardappelen, eieren en room.
  • In de regio Primátor Double zijn verschillende bierbrouwerijen te vinden, zoals die in Náchod, waar het donkere Primátor Double, met 10,5 procent alcohol het sterkste bier van Tsjechië, wordt gebrouwen.
  • De zuurkoopsoep Couracka wordt gemaakt met aardappelen, zuurkool, melk, boter, zure room, bloem, komijn, peper en laurierblad.

 

Kamperen: rustig en vriendelijk

Grotere campings in dit gebied zijn er niet zo veel. Je vindt de belangrijkste in Harrachov, Malá Skála, bij Vrchlabi, Trutnov en Náchod. Dan is er nog een grote camping bij het stuwmeer Rozkoš. Verder kun je enkele kleinere campings vinden bij biologische boerderijen. Aangenaam wanneer je van rust en natuur houdt. En van vriendelijke mensen die je ook in het Duits of Engels te woord kunnen staan. Je vindt adressen en beschrijvingen op de Eceat-website.

Kunst en cultuur in het Reuzengebergte

Frýdlant pronkt met een gotische burcht en een renaissanceslot. Ten tijde van de Dertigjarige Oorlog was dit de verblijfplaats van Albrecht von Wallenstein. Keizerlijke veldheer, maar ook verzamelaar van kunst. Nu zijn daar werken van Boheemse barokschilders te zien. En sgraffitoversieringen op de gevels. De glasmusea van Liberec, Harrachov en Jablonec laten het befaamde Boheemse kristal zien in alle mogelijke vormen en kleuren. In de Regionale Galerie in Liberec is veel 20e-eeuwse Tsjechische kunst te zien, maar ook Hollandse meesters.

Natuur in het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte heeft twee begeleiders. Aan de westkant, boven Liberec, ligt het Isergebergte (Jizerské hory). De Smrk is daarvan met 1124 meter de hoogste top. Een andere bekende berg is de Ješted, ten zuiden van Liberec, met een hoge uitkijktoren bovenop een hotelcomplex. Het Adelaarsgebergte (Orlické hory) ligt ten oosten van het Reuzengebergte, een 50 kilometer lange bergrug langs de Poolse grens. Het is ruig, maar ook wat stiller dan het Reuzengebergte, en een fantastisch langlaufgebied. Kenmerkend zijn de houten berghuizen en er zijn mooie kastelen en burchten.

Rotstorens en ravijnen

Het noordelijke bergland is rijk aan natuurreservaten. Boomloze hoogvenen en toendra's boven op de door wind afgesleten kammen. Glinsterende beken door het bos, soms kronkelend door diepe ravijnen. Bizarre rotssteden bij Adršpach,Teplice en Broumov. Het kerngebied van het Reuzengebergte (samen met de Poolse zijde) is sinds 1992 een Unesco-biosfeerreservaat. Het is goed toegankelijk vanuit verschillende bergdorpen. Een gebied dat rijk is aan bijzondere vogels, er broeden bijvoorbeeld zwarte ooievaars en notenkrakers.

Overnachten in het Reuzengebergte

Er zijn hoog in het Reuzengebergte grote berghutten en -hotels die alle accommodatie bieden. Ga je 's zomers naar een van de bekende wintersportcentra dan is daar zeker plaats. Maar ook in de steden en dorpen aan de voet van gebergte zijn meer hotels en pensions dan je zou verwachten. Kijk naar de bordjes met opschrift. Zimmer frei wil in deze streek nog wel eens voorkomen, maar ook penzion, privat of ubytování.

Uitgaan in het Reuzengebergte

Iedereen moet eens op het caféterras tegenover het Raadhuis van Liberec hebben gezeten. Dat is een imponerend bouwwerk met het uiterlijk van een kathedraal. Het grootste uitgaanscentrum van de streek ligt daar niet ver vandaan: Centrum Babylon in Liberec huisvest een lunapark, casino en bowlingcentrum. Verder vind je er sauna's, baden, restaurants, bars en winkels. Ook in de weekends geopend. Het heeft een eigen tourist service en een eigen website. In Liberec is ook een rock-club, Go-Let, waar veel concerten worden gegeven.

Winkelen in het Reuzengebergte

In Harrachov kun je het glasmuseum bezoeken. De glasblazerij werkt hier volop, het is een goede plek om Boheems glas te kopen tegen aantrekkelijke prijzen. Jablonec nad Nisou heeft ook zijn eigen glasfabriek. Maar ook in Vrchlabi is veel glas, kristal en keramiek te koop. Liberec is de grootste stad in het gebied met een ruim aanbod. Trutnov (edelstenen) en Náchod zijn ook winkelsteden met een mooi historisch centrum. Let wel op de openingstijden van de winkels. Heel vaak zijn ze op zaterdagmiddag vanaf 12 uur gesloten.

Wintersport in het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte is een echte wintersportbestemming. Vooral špindleruv Mlýn en Harrachov zijn bekende oorden, maar ook Péc pod SneŽkou, Vrchlabi en Rokytnice tellen mee. Overal zijn skiliften, en de pistes zijn duidelijk aangegeven. Er rijden skibussen tussen de ski-, snowboard- en langlaufgebieden. Bovendien is er een 7 kilometer lange bobsleebaan bij het Spindler-chalet. De accommodatie gaat van eenvoudig tot luxueus, de prijzen zijn relatief laag. In het Isergebergte en in het Adelaarsgebergte zijn enkele kleinere skicentra.

Zon, water en strand

Tips

Luhacovice
Dit rustige spastadje in de vallei van de Morova is gebouwd in Slovaakse art nouveaustijl. Er is een openluchtbad met natuurlijk bronwater.

Rivier de Metuje
Deze rivier met een lengte van 78 kilometer stroomt door verschillende steden, waaronder Teplice nad Metují, Náchod en Nové Mesto nad Metují en mondt uiteindelijk uit in de rivier de Labe (Elbe).

Bron van de Elbe
Hoog in de bergen maar toch gemakkelijk bereikbaar, ligt de bron van deze Europese rivier die in het Tsjechisch Labe heet.

Kuuroord Janske Lazné
In dit kuuroord bevindt zich een nieuw thermaalzwembad met whirlpool en sauna. Het is ook een wintersportplaats met zo'n vijftien skipistes. In de zomer is het een mooi wandel- en mountainbikegebied.

Aquapark Liberec
Als het slecht weer is, is het altijd mogelijk naar dit subtropisch zwemparadijs met verschillende baden en sauna's te gaan. Of naar het wetenschapspark, het doolhof, de bowling of speeltuin.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering
Nu10%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!