Bezienswaardigheden Valencia

Het mag dan de op twee na grootste stad van het land zijn, Valencia wordt niet overspoeld door de golven bezoekers die je in sommige andere Spaanse steden ziet. Daardoor heeft deze zonnige en vriendelijke stad zijn authenticiteit behouden. Modern en authentiek gaan hier hand in hand en de verkoelende zee is nooit ver weg.

1. Plaza de la Reina

Het ‘Plein van de Koningin’ vormt het hart van Valencia. Het dateert van 1878, toen koning Alfonso XII trouwde met zijn geliefde Maria. Ter gelegenheid van de huwelijksinzegening liet hij de gebouwen tegenover de kathedraal afbreken. Het plein dat zo ontstond vernoemde hij naar de nieuwe koningin. Het opvallendste gebouw aan het plein is overigens niet de kathedraal zelf, maar de achthoekige kerktoren El Miguelete, die er los van staat. Voor de Valencianen is deze toren het symbool van hun stad. Tussen de sinaasappelbomen op het plein is het aangenaam toeven.

2. Plaza de la Virgen

Valencia heeft niet alleen een hart – de Plaza de la Reina – maar ook een ziel. Dat is het ‘Plein van de Maagd’. De sfeer is er levendig, maar verkeersdrukte is hier ver weg. Vooral in de weekends zie je hier veel bruidsparen die zich op deze geliefde plek laten fotograferen, met name bij de basiliek (de Basilica de la Virgen de los Desampadoros, oftewel de Heilige Maagd van de Hulpbehoevenden) en de Turiafontein. Die fontein is een van de Moorse erfenissen van Valencia. De Moren hadden een grote kennis op het gebied van waterbeheersing en legden in de omgeving grote irrigatiewerken aan, waarbij de rivier de Turia het benodigde water leverde. De Turiafontein herinnert hieraan.

3. Jardines del Turia

Valencia werd gesticht door de Romeinen, die een nederzetting vestigden in een bocht van de rivier de Turia. In de loop der eeuwen verdroogde de rivier, om plotseling in 1957, na gigantische regenval, uit zijn oevers te treden en de halve stad onder water te zetten. Men besloot de rivier om te leiden. De oude rivierbedding zou een snelweg worden, maar gelukkig verdween dat plan uiteindelijk in de prullenbak. In de jaren tachtig werd besloten hier een uitgestrekt park aan te leggen en vandaag de dag vormen de Jardines del Turia de glorieuze groene long van de stad.

4. Barrio del Carmen

El Carmen, zoals hij kortweg wordt genoemd, is het oudste deel van Valencia. Hier vind je charmante kronkelstraatjes en -steegjes waar het aangenaam flaneren is. Al wandelend kom je bijzondere gebouwen tegen, zoals de Torres de Serranos, een poort met torens die als doel had indringers buiten de stad te houden. Ook een tweede stadspoort, de Torres de Quart, is bewaard gebleven. Het Centro del Carmen is een centrum voor de kunsten, gevestigd in een 13de-eeuws klooster. Mooie pleintjes in El Carmen zijn de Plaza de Ángel, de Plaza de la Santa Cruz en de Plaza del Álbol.

5. Mercado Central

Deze altijd levendige markt is gevestigd in een schitterende jugendstilhal weet je soms niet of je nu naar beneden of naar boven moet kijken. Natuurlijk lokken de kramen je aandacht. Hier liggen de beroemde seranohammen uitgestald, de chorizo en salchichone, maar ook de kronkelende levende palingen, de kippenvoetjes en de varkensoren. Maar kijk ook ven naar boven, waar zich een indrukwekkende dakconstructie verheft van staal, keramiek en glas.

6. Ciudad de las Artes y las Ciencias

Als er één plek is waarover de Valencianen van mening verschillen, is het deze ‘Stad van Kunst en Wetenschap’. In de jaren negentig van de vorige eeuw besloot het stadsbestuur dat Valencia uit de schaduw van Madrid en Barcelona moest kruipen. Met gaf de oorspronkelijk uit Valencia afkomstige architect Santiago Calatrava opdracht iets heel bijzonders te bouwen waarbij niet op een paar centen werd gekeken. Dat werd de Ciudad: een in totaal uit zeven bouwwerken bestaan complex aan de zuidoostelijke rand van de Jardines del Turia. Het geheel is zonder meer indrukwekkend, maar over de vraag of het allemaal niet te duur en te protserig is, wordt tot de dag van vandaag gediscussieerd. Niet in de laatste plaats door de diverse constructiefouten die inmiddels aan het licht zijn gekomen.

7. Lonja de la Seda

Van buiten lijkt de oude Zijdebeurs van Valencia nog het meest op een middeleeuwse burcht. Aan de binnenkant, in de grote zuilenhal, denk je even dat je door een stenen palmbomenbos wandelt. In deze bijzondere zaal kwamen vroeger de kooplieden bijeen. Om zijde te verhandelen, maar ook voor uiteenlopende geldzaken en in latere jaren ook voor andere vormen van handel. Het gebouw staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

8. Ensanche: het deftige Valencia

Ensanche is de chicste deel van Valencia. De wijk ontstond in de 19de eeuw en de fraaie, dikwijls in modernismo-stijl (Spaanse jugendstil) gebouwde huizen werd betrokken door de welgestelde Valencianen. Vandaag de dag zijn er, met name in de Gran Via de Marqués del Turia, veel boetieks, cafés en restaurants gevestigd. De Mercado de Colón, de voormalige markthal, is een populair trefpunt. Populaire uitgaanswijken zijn Russafa en Canovas. Die laatste wijk trekt veel kunstenaars en andere creatievelingen, en biedt een dynamisch nachtleven.

9. Playa de la Malvarrosa

Het strand van Valencia heeft alles te bieden wat men zich maar wensen kan: fijn zand, schoon water en volop recreatievoorzieningen. Stadsstrand Playa Malvarossa ligt vlak naast de haven. De diverse horecagelegenheden aan la playa hebben heerlijke gerechten op de menukaart, waaronder de befaamde Paella Valenciana.

ANWB Extra Reisgids Valencia

Dit en nog veel meer bezienswaardigheden vind je in de ANWB Extra Reisgids Valencia. Je kunt 'm heel gemakkelijk online bestellen. Inclusief uitneembare kaart.
ANWB Reisgids Valencia bestellen

Een stedentrip naar Valencia boeken

Wil je Valencia met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de tien allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips Valencia

Speciaal voor jou geselecteerd