Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

7 redenen om te fietsen in Oostenrijk

ANWB samen met Het Oostenrijks Toeristenburo

Waarom is fietsen in Oostenrijk nou zo leuk? Goede vraag, ook al liggen de antwoorden voor de hand. We geven hier nu zeven redenen, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer.

1. Duurzamer krijg je het niet

Wie fietst reist CO2 neutraal. Wie ook nog eens met de trein naar Oostenrijk gaat, draagt echt een steentje bij voor het milieu. Een fietsvakantie is duurzaam. Voor de aarde, maar ook voor jezelf. Fietsen is bewezen gezond. Je biologische leeftijd verlaagt erdoor. Mensen die geregeld fietsen hebben minder last van overgewicht, een hoge bloeddruk en suikerziekte. 

2. Schitterende uitzichten op beroemde Alpentoppen

Het fijne van Oostenrijk op de fiets: zonder al te veel inspanning zie je heel veel moois. Je krijgt niet de lasten, wel de lusten van een bergroute. Veel fietsroutes gaan naar beneden. Doe de Tauernradweg en om je heen rijzen de toppen van de Hoge Tauern en het Tennengebergte op, inclusief de Grossglockner. Naast je stromen de rivieren de Salzach, de Saalach en de Inn. Ook lager is het decor altijd goed. Oostenrijk is een opvallend afwisselend land. Neem de Murradweg. De ene dag is er de rust van de Lungau, met zijn afgelegen bergboerderijen, de andere de gezelligheid van Graz. Graz, de stad met de zuidelijke flair die ook Oostenrijks culinaire hoofdstad is. 

3. De fietsvoorzieningen zijn top 

De Oostenrijkers maken je het graag gemakkelijk. Overal zijn fietsen te huur, gewone én e-bikes. Er zijn legio fietsvriendelijke accommodaties en restaurants. En de fiets mag mee in de trein. Regionale en lokale treinen (S-Bahn, REX) nemen fietsen mee zonder reservering. In regionale treinen kan de fiets voor 10% van de prijs van een 2e-klaskaartje mee. Voor de intercity's is reserveren verplicht. Kijk voor meer informatie op de website van ÖBB.

Ook naar Oostenrijk toe kan je fiets mee in de trein. Fietsen mogen mee in alle Railjet, EuroCity en Intercity-treinen. Kiezen is misschien nog het lastigste als je gaat fietsen in Oostenrijk. Er is héél veel te fietsen. Steeds meer routes worden er uitgezet - en gemarkeerd. Langeafstandsfietsroutes, ultralange Europese routes die het land doorkruisen en kortere routes. Kijk bijvoorbeeld op deze interactieve kaart.

4. Je verbrandt er meer calorieën (zonder dat je het merkt)

Als het wonderschoon is om je heen valt de inspanning minder op. In Oostenrijk is het bijna altíjd mooi om je heen. Alle langeafstandsfietsroutes brengen je in de fraaiste natuur. Door nationale parken, met vaak de bergen als decor. Vaak gaan die routes ook nog eens bergaf. Dan span je je wel in, maar overdrijf je het niet. 

5. Geheime genoegens mogen er worden gevierd

Stille genieters, culinaire fanaten, wijnkenners en bierdrinkers. Iedereen vindt in Oostenrijk de ruimte zich te laven aan al zijn geheime genoegens. En omdat je de hele dag fietst mag het allemaal. Die Sachertorte, die wijnen, die copieuze maaltijden! 

Een paar tips:

  • Uit eten in Graz, de stad met de zuidelijke flair die ook Oostenrijks culinaire hoofdstad is.
  • Wijn proeven in de wijn- en sparegio op het drielandenpunt Oostenrijk-Slovenië-Hongarije.
  • Koffiedrinken in een Weens koffiehuis, bijvoorbeeld in de klassieker café Sperl.
  • Weiβenkirchen bezoeken, de parel onder de wijndorpen.
  • Bier drinken in Murau, een middeleeuws brouwerijstadje.
  • De Südburgenlandse uhudler wijn proeven in een van de Heurigen, wijnbars.
  • Wijnproeven in Heiligenbrunn in 250 jaar oude historische gebouwen.
  • En Apfelstrudel eten natuurlijk!

6. Oostenrijk is beslist niet duur

Fietsen is gratis. Wil je niet alle kilometers fietsen maar een stukje treinen dan vallen de kosten hiervan ook mee. Wie met een groep (2 tot 5 personen) fietst en tijdens zijn fietsreis even iets anders wil, kan profiteren van een Einfach Raus kaartje. Dit is een groepskaartje met of zonder fietsen voor 1 weekenddag of feestdag. Je kunt er door heel Oostenrijk mee reizen. Kijk voor meer informatie op de website van de OBB.

Leven in Oostenrijk is ook niet duur. Een warme maaltijd in een restaurant is er aanmerkelijk goedkoper dan in Nederland, een overnachting iets goedkoper. Tip: Langs de Innradweg liggen Tiroler Wirtshäuser (typisch Tiroolse eetgelegenheden), die speciale arrangementen hebben samengesteld voor fietsers. Inclusief goed eten voor ongeveer 15 euro pp. 

7. Dorpen en steden zorgen voor afwisseling

Ter afwisseling van het natuurgeweld zijn er in Oostenrijk prachtige steden en lieflijke dorpen. Zoals het bergdorpje Krimml, met de beroemde watervallen. Of Werfen, een kleurig dorp met een middeleeuws, langgerekt marktplein en in de buurt de Liechtensteinklamm, één van de langste en diepste kloven van de Alpen. Ook Burghausen, Zell am See en Salzburg zijn niet te missen. Burghausen is een geheimtip. Een redelijk onbekende maar schitterende stad met daarboven een burcht van 1043 meter.  

In Zell am See zie je altijd Saoedi’s: de groene omgeving met het meer en de bergen met eeuwige sneeuw lijkt als twee druppels water op de omschrijving van het paradijs in de Koran. Salzburg ken je: dit is de Mozartstad. Strijk er neer voor een Mozartkugel. Verrassing: alle genoemde steden kom je tegen op de Donauradweg. Andere routes passeren weer andere stedelijke en dorpse highlights. Judenburg bijvoorbeeld, met het hoogste planetarium ter wereld en een Puch Museum, en natuurlijk Graz, de sterattractie en hippe deelstaathoofdstad. Een oude universiteitsstad met rode daken en een berg culinair erfgoed.

Nog (veel) meer goede redenen om in Oostenrijk te gaan fietsen vind je op Austria.info.

Nog verder lezen over Oostenrijk?

Speciaal voor jou geselecteerd

Al gepakt voor je vakantie?
Shop nu

Al gepakt voor je vakantie?

Shop hier alles voor je vakantie naar Oostenrijk en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.
Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering
Nu15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Geen gedoe met Zwitserse Franken? Betaal met je ANWB Creditcard! Vraag hem nu alvast aan voor al je vakantie uitspattingen!