Praktische tips IJsland

IJsland is een fantastische bestemming voor een rondreis. Ruige natuur, warme geiserbronnen en ongekende rust. Hier vind je alvast praktisch tips voor een onvergetelijke reis.

Beste reistijd voor je vakantie naar IJsland

Eind juni, omdat je dan de midzomernachtzon meemaakt. In juli en augustus is het hoogseizoen. In de winter is er nauwelijks daglicht, maar is er wel kans om het noorderlicht te zien. Neem altijd regenkleding en warme kleding mee, ook in de zomer.

Rijden op IJsland

Ringweg 1, een doorgaans tweebaansweg rond IJsland, is bijna 1500 km lang. Prima te doen met een gewone auto. Een 4WD is alleen nodig als je via onverharde wegen het binnenland ingaat (het verbruik van zo’n terreinwagen ligt wel hoog, al snel 1 op 10). Tanken gaat vaak via een betaalautomaat. Licht verwarrend: je moet een maximum bedrag invoeren, maar alleen het daadwerkelijk getankte bedrag wordt afgeboekt.

Musea

  • Het Fallusmuseum in Húsavík bevat een serieuze verzameling met een knipoog – eigenaar Sigurdur Hjartarson begon zijn collectie toen hij als kind een zweepje kreeg dat gemaakt was van een walvispenis.
  • De stenen en mineralen die Petra Sveinsdöttir verzamelde zijn te zien in haar museum in Stödvarfjördur, het museum wordt nu gerund door haar dochter, Þörkatla Jönsdottir.
  • Wie nog eens wil weten hoe het precies zat met de uitbarsting van de Eyjafjallajökull in 2010 (weet je nog, al die vliegtuigen die aan de grond moesten blijven?) kan terecht in het bezoekerscentrum Eyjafjallaojökull Erupts, aan de voet van de vulkaan in Thorvaldseyri.

Eten en drinken

Meestal bij het hotel en vaak een buffet. Normaal gesproken rond 19 uur, doorgaans gaat om 21 uur de keuken dicht – dus bel even op als je denkt later aan te komen. Reken op ongeveer € 45 p.p. In restaurants is alcohol duur (€ 5 voor een glas bier, € 6 voor wijn). Het goede nieuws: water is altijd gratis, ook in de kroeg (dan staan er karaffen, en mag je zelf onbeperkt inschenken).

Jouw eigen rondreis IJsland boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om IJsland met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis online bij ANWB Ledenreizen. Benieuwd naar ons aanbod? 

Bekijk alle rondreizen door IJsland

Of bekijk de rondreizen bij een van onze reispartners

Rondreizen door IJsland van Pharos

Gezien in de Kampioen

IJsland per cruiseboot