Tips Belfast

Alle must do's in 48 uur

Het wás de stad van The Troubles, het conflict tussen katholieken en protestanten. Maar die tijden zijn voorbij voor de Noord-Ierse hoofdstad. Met dank aan een gloednieuw Titanic museum, bruisend nachtleven en verbijsterend vriendelijke locals. Daar drinken we er één op. Of twee.

Donderdag

12:00
Aankomst in Belfast. Spannend. Wat is dit voor stad? Eerst lopen we een rondje centrum. Dubbeldekkerbussen, knusse pubs, een Marks & Spencer en vriendelijke bobby’s. Het voelt een beetje als Londen in het klein. Kortom, in het centrum merken we niks van eventuele ‘Troubles’.

14.00
‘Dat klopt. Het centrum is van oudsher gemengd gebied,’ zegt Billy Scott. Hij zal ons meenemen op black cab tour langs de mooiste murals van Belfast: politiek getinte muurschilderingen in zowel protestantse als katholieke wijken. We zien enorme tekeningen van mannen met machinegeweren, historische slagen en gesneuvelde strijders. ‘Toch zijn ook deze wijken veilig,’ zegt Billy. ‘Rellen zijn er slechts heel zelden nog.’

15:30
De Titanic werd in Belfast gebouwd. In de Titanic Experience, een hypermodern museum, zien we nagebouwde hutten - wat een kleine bedden! - en originele artefacten uit het schip, zoals een menukaart. Ook te zien: levensgrote beelden van de échte Titanic op de zeebodem, gemaakt met een onderzeeër. Topattractie.

19:30
Drinken in The Garrick. In deze ouderwetse pub zijn we getuige van een typisch Iers fenomeen: de spontane muzieksessie. Terwijl wij Guinness wegspoelen aan de bar worden in een hoekje traditionele Ierse riedeltjes gezongen en gespeeld. ‘Oh, Come back Paddy Reilly, back to Ballyjamesduff…’

Vrijdag

09:00
Net buiten Belfast begint de Northern Coastal Road: zonder overdrijving een van ’s werelds mooiste kustwegen. Wij verkennen deze weg vandaag tijdens een heuse Game of Thrones-tour. We zien verkruimelde kasteelruïnes en zandstranden, pittoreske haventjes en loodrechte rotskliffen. Stuk voor stuk plekken waar gefilmd werd voor de populaire serie. Hoogtepunt van de tour is het ‘achtste wereldwonder’. De Giant’s Causeway bestaat uit tienduizenden achthoekige basaltblokken. Volgens de legende zijn het resten van een brug die reus Finn MacCool naar Schotland had gebouwd, om zijn rivaal Benandonner daar te kunnen verslaan.

16:00
De tourbus eindigt vrijwel náást The Crown Liquor Saloon. Een kroeg vermomd als monument, of andersom. Dit is namelijk de enige pub van Groot-Brittannië van de National Trust, zeg maar de Britse Monumentenzorg. Het lijkt wel een paleiszaal, met z’n kleurige glas-in-loodramen, houtsnijwerk en spiegels. Vooruit, eentje dan.

22:00
Het Cathedral Quarter is dé uitgaansbuurt van Belfast. In elke steeg zitten zitten diverse pubs en vanavond is het zo druk dat je je afvraagt hoe die mensen eigenlijk aan een drankje komen. Zelfs de straten staan bomvol, gezellig! Nou vooruit, de laatste.

Zaterdag

10:00
Ontbijten bij The MAC: het Metropolitan Arts Centre. Eerst een portie Eggs Royale in museumrestaurant Native, daarna dwalen we door deze hypermoderne cultuurtempel. Er zijn drie kunstgaleries, de een gevuld met nóg gewaagdere kunst dan de andere.

11:00
Kraampjes met handgeperste olijfolie, eco-koffie, organische chutneys, authentieke burgers, vlijmscherpe curry’s, spartelverse vis en huisgemaakte taarten. St George’s Market is misschien wel de leukste markt van de Britse Eilanden. Vooral op zaterdagochtend Er is zelfs live muziek, zodat we de trip swingend afsluiten.

Misschien vind je dit ook interessant:

Praktische informatie Groot-Brittannië en Noord-Ierland