Egypte

Omm eddonia, moeder van de wereld, noemen Egyptenaren hun land trots. Het is een buitengewone bestemming en dat geldt niet alleen voor de piramiden en tempels die al vele eeuwen reizigers trekken. Grieken, Kopten en Arabischedynastieën lieten allemaal hun sporen na. De Nijl speelt een grote rol en is behalve in de oasen en de Sinaï nooit ver weg. Net als de melancholische liederen van Omm Kalthoem. De Rode Zee biedt uitzonderlijk mooie koraalriffen en stranden. Hoewel het een van de meer stabiele landen in de regio is, heeft Egypte een dictatuur en is er veel armoede.

Attracties en evenementen

In Egypte zult je je niet snel vervelen. Je kunt in een koffiehuis een waterpijp gaan roken, winkelen in de bazar of in een van de luxueuze malls, of een buikdansshow in een vijfsterrenhotel bekijken. Paardrijden bij de piramiden kan ook 's nachts, evenals boottochtjes maken op de Nijl. Ga ook eens naar de Cairo Tower, daar heb je een schitterend uitzicht over de stad. De dierentuin in Giza bevindt zich in een mooi groen park en in Alexandrië is het aan zee gelegen Muntazahpark een heerlijke plek om te vertoeven. Maar Egypte heeft nog veel meer te bieden, zoals ballonvaren in Luxor en het beoefenen van alle mogelijke watersporten langs de Rode Zee.

Egyptisch verkeersbureau: egypt.travel, Ministerie van Toerisme: touregypt.net.

Bezienswaardigheden

Egypte is het bekendst om de faraonische monumenten, waarvan de piramiden van Giza bij Caïro, de Vallei van de koningen bij Luxor en de tempels van Abu Simbel ten zuiden van Aswan de bekendsten zijn. Veel van de in tombes en tempels gevonden voorwerpen zijn tentoongesteld in het Egyptisch museum in Caïro. In de hoofdstad is een schat aan middeleeuwse islamitische bouwerken te zien, waaronder heel wat moskeeën. Daarnaast zijn er ook veel hedendaagse kunstgalerieën. Koptische kerken staan in Koptisch Caïro en in de Sinaï vindt u het Katharinaklooster. In 2003 is in Alexandrië de oude bibliotheek herbouwd.

Dorpen en steden

Caïro is een bijzonder diverse stad. Zo is er een wereld van verschil tussen wijken als het groene en chique Garden City en Zamalek, en het bruisende Downtown en het volkse Shobra. De andere steden aan de Nijl hebben minder interessante architectuur te bieden en zijn in veel gevallen vooral druk en vies. Aswan is de moeite waard vanwege de mooie ligging. In Alexandrië en Port Said is meer ruimte en waait een aangenaam zeewindje. In de afgelegen woenstijnstadjes van Egypte kun je goed tot rust komen. Steden als Hurghada, Sharm el-Sheikh en het in de stijl van duizend-en-een-nacht gebouwde El-Gouna bestaan helemaal voor het toerisme.

Eten en drinken

Verschillende Egyptische gerechten worden ook in Nederland graag gegeten. Zoals shoarma (met vlees gevulde pitabroodjes), köfte (gehakt aan een spies) en kebab (vleesspies) en tamiya of falefil (falafel). Typische Egyptische gerechten zijn verder kusheri (linzen, rijst en pasta in een tomatensaus), foul (dikke bonensaus op plat brood), baba ghanough (auberginepuree met knoflook), hummus (kikkererwtenpuree) en mahsi (gevulde groente). Zwarte thee met veel suiker, chai, is de nationale drank. Daarnaast wordt er veel Turkse koffie, ahwa turki, gedronken: sterk, met veel suiker en drab onderin. Naast de bekende frisdranken zijn er verse (fruit)sappen verkrijgbaar. Alcoholische dranken zijn eigenlijk verboden voor moslims, maar worden wel getolereerd en zijn vooral in de duurdere hotels verkrijgbaar. Het bier is goed, nationale wijnen zijn redelijk van kwaliteit, geïmporteerde wijn is nogal aan de prijs. Zibib is sterke drank met anijssmaak.

Kamperen toeristisch

Op verschillende plekken in Egypte is het mogelijk om deel te nemen aan excuries in de woestijn. Vanuit Farafra kan bijvoorbeeld de witte en zwarte woestijn bezocht worden en hier kan ook een of meer nachten in de openlucht of in een tent overnacht worden. Ook in de Sinaï worden dergelijke tripjes per jeep of kameel aangeboden. Tussen Taba en Dahab bevinden zich veel zogeheten 'beach camps' aan het strand, in veel gevallen eenvoudige hutten waar voor weinig geld overnacht kan worden. Voor de rest is kamperen slechts op enkele locaties toegestaan.

Kunst en cultuur

In het 3e millennium v.C. bestond hier al een van de vroegste beschavingen. Vanaf het 1e millennium v.C. volgde de vreemde heerschappij van de Lybiërs, Perzen en Assyriërs. Aan het begin van onze jaartelling werd het vruchtbare Nijldal de graanschuur van het oude Rome. Met de verovering door de Arabieren in de 7e eeuw begon de islamisering van het land. In 1517 kwam het onder Osmaans bewind. In 1922 werd Egypte een onafhankelijk koninkrijk. Na lange conflicten met het naburige Israël, dat in 1967 het schiereiland de Sinai bezette, werd in 1979 een vredesverdrag gesloten.

Natuur

Het vruchtbare Nijldal vormt vanouds het bewoonde deel van Egypte. Het Nijldal strekt zich met een breedte tussen de 3 en de 20 km uit over een lengte van 1000 km tussen het diepe zuiden en de delta die in de Middellandse Zee uitmondt. In het noordoosten ligt de rotsachtige Arabische woestijn. De Lybische woestijn in het westen beslaat bijna een kwart van het land. Het klimaat langs de Middellandse Zee is subtropisch met neerslag in de winter, maar verder overheersen de hitte en droogte van het woestijnklimaat. Door de Assuan-stuwdam kan de bevloeiing van de landbouwgrond worden gereguleerd. Bezienswaardig zijn de overblijfselen uit de tijden van de farao's, Cairo, Alexandrië en Assuan.

Uitgaan

De beste uitgaansplaatsen in Egypte zijn Caïro en de toeristische plaatsen aan de Rode Zee, zoals Sharm el-Sheikh of Hurghada. De meeste bars, clubs en disco's hanteren een hoge 'minimum charge' en zijn zo alleen voor de welgestelde Egyptische elite en buitenlanders toegankelijk. In Caïro vinden onder andere feesten plaats op de grote boten op de Nijl en in de vijfsterrenhotels. Ook treden er geregeld bekende Arabische popsterren op. In veel discotheken kan ook gegeten worden. In de opera van Caïro worden concerten georganiseerd van klassieke westerse muziek en Arabische muziek. Optredens van Nubische artiesten kunt u bijwonen in Aswan.

Winkelen

In de steden zijn soeks (bazaars) met talloze winkeltjes. De bekendste bazaar is de Khal el-Kahli in Caïro. Hier kunt u ondermeer terecht voor replica's van voorwerpen uit de Oudheid. Typische souvenirs zijn sieraden, antiek, kleding, afbeeldingen op papyrus, albasten vazen of beelden, kostuums van buikdansers, tapijten, zilver, goud en koper, en kruiden. Let op dat u geen bananenbladeren koopt in plaats van papyrus. Indien u het tegen het licht houdt, ontdekt u de bijzondere structuur van papyrus. Van albast worden vazen, beelden, en andere gebruiksvoorwerpen gemaakt. Let op dat u geen namaak koopt, want soms worden beelden van cement gemaakt met oud ijzer. Dit voelt dan relatief zwaar aan. Echte albast is doorschijnend, realtief licht en kwetsbaar. Afdingen wordt sterk aangeraden. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.

Zon, water en strand

TipsDahab
Dahab in de Sinaï is een rustig alternatief voor Sharm el-Sheikh en Hurghada en bovendien wat meer low budget. Ook hier zijn mooie zandstranden en is het prachtig snorkelen en duiken, vooral bij de Blue Hole. www.dahab-info.com.

Sharm el-Sheikh
Het populaire vakantieoord aan de punt van de Sinaï heeft talrijke mogelijkheden op het gebied van watersport en uitgaan. Het contrast is groot met de meeste andere, traditionelere en minder welvarende steden in Egypte. www.sharmelsheikh.com.

Warme zwavelbronnen
Rond de Dakhla-oase en Siwa-oase bevinden zich warme zwavelhoudende bronnen. Om de conservatieve bevolking niet te veel te shockeren kunnen vrouwen beter maar niet te water gaan of anders in ieder geval gekleed.

Hurghada
De grootste badplaats van de Rode Zee is helemaal ingericht op toeristen. De plaats is vooral in trek bij duikers en surfers. De meeste stranden horen bij een hotel of restaurant. www.hurghada.com.

Maamura
Deze populaire badplaats aan de Middellandse Zee ten oosten van Alexandrië heeft schone stranden, winkels en restaurants. Veel bewoners van Caïro brengen hier hun vakantie door.

Zandstranden en duikparadijs
Populaire badplaatsen in Egypte zijn onder andere Hurghada, Marsa Alam, Dahab en Sharm el-Sheikh aan de Rode Zee. Deze kust heeft een van de rijkste koraalriffen ter wereld. Het is dan ook een populair duik- en snorkelparadijs. Aan de Middellandse Zee zijn ook mooie zandstranden te vinden. Op de publieke stranden zijn weinig vrouwen in badkleding te vinden. Een tocht op de Nijl met een traditionele felucca of een cruiseschip is een hele belevenis, maar zwemmen in de rivier is hier in Egypte, vanwege de vervuiling en kans om bilharzia op te lopen, niet aan te raden.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Egypte? Zorg dat je je goed voorbereid met onze praktische informatie. Van de lokale douane- en verkeersregels tot lokale valuta.

Bekijk praktische informatie Egypte