Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nederlanders weer massaal op zomervakantie

30 juni 2023 Zomervakantie barst bijna los

Nederlanders trekken er komende weken weer massaal op uit. Bijna 11.5 miljoen Nederlanders zijn van plan om deze zomer een week of langer op vakantie te gaan. Daarmee is het aantal vakantiegangers weer terug op het niveau van 2019, het laatste normale zomerseizoen voor corona. Bijna 3.4 miljoen Nederlanders vieren vakantie in eigen land, de overige vakantiegangers kiezen voor een buitenlandse bestemming. Frankrijk is nog altijd favoriet, gevolgd door Duitsland en Spanje.

De zomervakantie is voor Nederlanders de belangrijkste vakantie van het jaar. Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat een derde van de vakantiegangers zich niet laat beïnvloeden door de stijgende prijzen. Tegelijkertijd geeft een even grote groep aan de plannen wel degelijk bij te stellen en deze zomer korter op vakantie te gaan, te kiezen voor een goedkopere bestemming of te bezuinigen op uitjes en restaurantbezoek. Ruim de helft van de Nederlanders gaat met de auto op pad, een derde kiest voor het vliegtuig en 8 procent kiest voor de trein.

Top 5

Buitenlandse vakantiebestemmingen zomer 2023

1. Frankrijk - 1.8 miljoen

2. Duitsland - 1.7 miljoen

3. Spanje - 1.5 miljoen

4. Italië - 1.1 miljoen

5. België - 936.000 

In eigen land zijn de provincies Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant het populairst om de zomervakantie door te brengen.

Kamperen blijft ook favoriet onder Nederlanders binnen Europa. Zo’n 15% (1.7 miljoen) gaat met het eigen kampeermiddel op pad of huurt er een.

Hitte in Zuid-Europa

In het zomerseizoen kunnen de temperaturen in Zuid-Europa hoog oplopen. Dit weerhoudt vakantiegangers er niet van om naar deze regio te trekken. Bijna 10 procent van de vakantiegangers kiest vanwege de hitte juist wel voor een andere bestemming.

De schoolvakanties voor de regio Midden duren van 8 juli t/m 20 augustus, voor de regio Zuid van 15 juli t/m 27 augustus en voor de regio Noord van 22 juli t/m 3 september.

Het vakantieonderzoek van de ANWB is representatief voor de Nederlandse bevolking. 1000 mensen hebben aan het onderzoek deelgenomen. Het onderzoek geeft inzicht in de vakantieplannen van Nederlanders voor de zomervakantie. Hiermee kan de ANWB optimaal inspelen op de wensen en behoeften van de Nederlandse vakantieganger. De ANWB wil iedereen die eropuit gaat inspireren en stimuleren bij het maken van een duurzame keuze.