Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB ontvouwt vakantieplannen

Het AD pakt groot uit met het vakantieonderzoek van de ANWB, waaruit blijkt dat Nederland ook in 2022 weer rekent op een vakantie dicht bij huis. Directeur Reizen Marjon Kaper licht de uitkomsten toe.

Zo’n 8 op de 10 Nederlanders is van plan om komend jaar op vakantie te gaan. Bij het kiezen van de vakantiebestemming spelen de plaatselijke coronamaatregelen een grote rol. Daarnaast kijken Nederlanders naar het aantal besmettingen in het beoogde vakantieland. Mogelijkheden om een reis te annuleren of kosteloos om te boeken vinden zij eveneens erg belangrijk. Ook zijn vakantiegangers prijsbewust en zoeken zij naar goede deals.

Bestemmingen

Nederland is dit jaar naar verwachting het populairste vakantieland (43%), gevolgd door Europese bestemmingen: Duitsland (33%), Frankrijk (24%), Spanje (22%), België (20%) en Italië (16%). Favoriet zijn de strandvakantie, gevolgd door een stedentrip. Verre bestemmingen zijn minder in trek. Vakantiegangers die kiezen voor een vakantie in eigen land zoeken naar zowel de rust in de natuur, als de drukte in een stad waarbij Limburg, Gelderland, Drenthe en Zeeland het meest worden genoemd.

Reis en verblijf

Kamperen is en blijft populair. Bijna één op de vier vakantiegangers is van plan om minstens één keer te gaan kamperen in 2022. Met name kleinschalige campings zijn erg in trek. De verwachting is dat de auto (64%) het meest populaire vervoermiddel is om op vakantie te gaan in Europa, gevolgd door het vliegtuig (40%).