Naar artikel

ANWB: automobilist de baas over autodata

31 januari 2022

De eigenaar van een auto bepaalt of en met wie hij autodata deelt. Alleen zo kan hij zelf zijn garage kiezen en kosten voor onderhoud en reparatie onder controle houden, aldus de ANWB in een brief aan de ministeries van Economisch Zaken en Infrastructuur & Waterstaat.

Het gevaar dreigt dat autobezitters worden verplicht om onderhoud alleen op (dure) onderhoudsadressen te laten uitvoeren die zijn aangewezen door de fabrikant. Garages die moeten betalen voor gebruik van fabrieksdata, zullen die kosten doorberekenen aan de consument. Vanaf 2030 gaat het in Europa jaarlijks om 65 miljard euro aan extra kosten.

Privacy beschermen

Ook pleit de ANWB voor een goede bescherming van de privacy, nu autofabrikanten steeds meer gegevens vastleggen over de staat van de auto en het rijgedrag, vaak zonder dat de eigenaar dat weet. Wetgeving die de toegankelijkheid van autodata regelt, is noodzakelijk, aldus AFCAR NL, een samenwerkingsverband van de ANWB, BOVAG, FOCWA, RAI Aftermarket, RAI Equipment, VACO, Verbond van Verzekeraars en vereniging van autoleasebedrijven VNA.

Voertuiggegevens delen heeft ook voordelen

Uit Europees onderzoek blijkt dat ruim 75% van de automobilisten bij aankoop van een auto naar eigen zeggen geen toestemming heeft gegeven om data te delen. Verreweg de meesten denken dat ze geen zeggenschap hebben over de data die hun auto verzendt. Alle reden voor de ANWB om hier aandacht voor te vragen. Voertuiggegevens delen heeft overigens ook voordelen, zoals pech voorkomen door onderdelen preventief te vervangen of adviezen om zuiniger veiliger te rijden.

Meer informatie vind je op anwb.nl.