Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB draagt steentje bij aan verkeersveiligheid in Afrika

25 mei 2021

Het verbeteren van de verkeersveiligheid in Nederland is één van de topprioriteiten voor de ANWB. Dit is niet alleen belangrijk in ons eigen land, maar over de hele wereld. En dit jaar draagt de ANWB op bijzondere wijze bij aan het verbeteren van de verkeersveiligheid in Afrika. Samen met een aantal zusterclubs doneren we 80.000 reflecterende sjerpen aan het project #ISeeYou in Afrika. Zij voorzien wandelaars van een sjerp, zodat ze beter zichtbaar zijn in het verkeer.

De donatie is mogelijk doordat de FIA (Fédération Internationale de l'Automobile) aangesloten clubs vorig jaar in financieel zware coronatijden een korting gaf op het lidmaatschapsgeld. De ANWB benaderde andere Europese clubs met het idee om het geld te herinvesteren in het internationale netwerk. Dit is dus het project #ISeeYou geworden, dat de verkeersveiligheid in Afrika bevordert.

#ISeeYou campagne

#ISeeYou is de Afrikaanse verkeersveiligheid campagne die je kan vergelijken met onze Fietsverlichtingsactie. Ooit begonnen in Zuid-Afrika en daar ook al succesvol, richt de campagne zich op mensen die over de weg lopen. Deze wegen zijn vaak slecht verlicht en een ongeluk met dodelijke afloop zit dan ook in een klein hoekje. Maar liefst 40% van de dodelijke slachtoffers in het verkeer in Afrika zijn wandelaars. Door mensen een reflecterende sjerp te geven zijn ze beter zichtbaar en kunnen ze veiliger over straat lopen.

Stimulans voor verkeersveiligheid en lokale werkgelegenheid

Door de donatie kan de #ISeeYou campagne verder worden uitgerold in Afrika. Naast Zuid-Afrika worden de reflecterende sjerpen de komende maanden uitgedeeld in Kenia, Namibië, Zimbabwe, Mozambique, Botswana en Rwanda. In totaal ontvangen deze clubs 80.000 sjerpen, waarvan de helft tot nu toe al is geproduceerd. De distributie daarvan begint in juni en loopt tot eind september. Tegelijk loopt er ook een campagne om de mensen bewust te maken dat het dragen van een reflecterende sjerp bijdraagt aan hun zichtbaarheid en daardoor veiligheid. 

De sjerpen zijn gemaakt door een lokaal Zuid-Afrikaans bedrijf, genaamd SpaceGrow. Met het produceren van de sjerpen wordt dus niet alleen de verkeersveiligheid verbeterd, maar wordt ook de lokale economie en werkgelegenheid in gestimuleerd. 


Samenwerking FIA

Naast de ANWB sponseren de zusterclubs ADAC, ÖAMTC, TCS, RACE, ACP, AvD en FDM dit project. Dit is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen de clubs op regionaal niveau, waarbij men elkaar helpt om de verkeersveiligheid te verbeteren.