Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Drukke zomer voor ANWB Alarmcentrale

10 september 2019

Veel vakantiegangers meldden zich bij de Alarmcentrale met persoonlijk leed of letsel of maakten melding van problemen met auto, camper of caravan. De centrale ontving zo'n 600.000 telefoontjes uit binnen-en buitenland. Dat aantal is gelijk aan dezelfde periode vorig jaar.

Veel meldingen via app

Steeds meer ANWB-leden melden autopech via de Wegenwacht-app. Van de in totaal 23.000 app-meldingen komt zo’n 10% uit het buitenland.

De button ‘Vind mijn locatie’ blijkt voor veel vakantiegangers een uitkomst. Het is in het buitenland namelijk vaak moelijk uit te leggen waar je staat. Medewerkers van de alarmcentrale sturen een internetlink waarmee de pechlocatie eenvoudig is te bepalen. Een stuk duidelijker dan ‘ik sta op de A3 tussen Keulen en Frankfurt (afstand 190 km) bij een groot reclamebord’. 

Hulpverleningen voor dieren

Er was dit jaar een aantal hulpverleningen waarbij dieren betrokken waren; zo was er een pechgeval met een camper in Zwitserland waarbij vervangend vervoer moest worden geregeld voor een achttal forse honden en hun eigenaren. Ook was er een aanrijding van een caravan van een echtpaar met zeven honden in Litouwen. De alarmcentrale wordt er vaker mee geconfronteerd dat vakantiegangers hun huisdier mee op reis nemen.

De Alarmcentrale is zo’n 5.000 keer door vakantiegangers uit verschillende landen gebeld voor een lekke band. In ongeveer de helft van de gevallen had de vakantieganger geen reservewiel. 
 

Top 5 pech zomer buitenland

  1. Lekke band
  2. Stotterende auto
  3. Brandende controlelampjes
  4. Voertuig start niet
  5. Defecten aan carrosserie

Top 5 ziekte en letsel

  1. Buikklachten
  2. Infecties
  3. Beenbreuken
  4. Schaaf en snijwonden
  5. Luchtwegproblemen

 

Veel medische problemen

De meeste meldingen over personenhulp kwamen ook dit jaar uit Turkije en de populaire vakantielanden Spanje, Frankrijk, Griekenland en Duitsland. De meeste hulpvragen gaan over medische problemen en hulpvragen om eerder naar huis terug te keren vanwege familie-omstandigheden. Ook de intercontinentale reiziger liet zich gelden. Het aantal hulpvragen vanuit de hele wereld was gelijk aan die uit vakantieland Frankrijk.

Minder calamiteiten

Op een aantal zware ongevallen na was het aantal calamiteiten een stuk lager dan vorig jaar. Gran Canaria kende een aantal natuurbranden waardoor vakantiegangers in de problemen kwamen. Ook spookte het zo nu en dan aan de zuidkant van de Alpen. De storm Dorian in het Caraïbisch gebied leidde tot verschillende hulpverzoeken.

Wegenwacht in het buitenland

Zestien wegenwachten uit Nederland reisden af naar populaire vakantiegebieden in Frankrijk en Italië om leden met pech weer op weg te helpen. Zij krijgen ruim 1100 auto’s weer aan de praat. 

De ANWB Alarmcentrale is sinds 1959 hét aanspreekpunt voor vakantiegangers, in problemen in het buitenland. De Alarmcentrale voert dit werk uit in opdracht van de ANWB en zorg-, reis- en schadeverzekeraars. Meer informatie is te vinden op www.anwb.nl/alarmcentrale