Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nederlanders zijn zeer tevreden over de Noordzeekust

8 juni 2023

Nederlanders zijn zeer tevreden over de Noordzeekust. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van de ANWB onder ruim 2.000 Nederlanders, die de kust het afgelopen jaar bezochten. De kustgebieden Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en de Waddeneilanden krijgen gemiddeld een 8. De Waddeneilanden worden het best beoordeeld met een 8,3.

Zuid- en Noord-Holland zijn de meest bezochte kustprovincies, de Waddeneilanden zijn het minst bezocht. Bijna 80 procent van de Nederlanders bezocht afgelopen jaar de kust. ‘De frisse lucht’, ‘licht’ (zonsopgang/ondergang en wolkenlucht) en ‘mooi’ zijn de meest genoemde associaties met de Noordzeekust. Tegelijkertijd bestempelt een aanzienlijk deel van de Nederlanders de kust ook als druk, waarbij Noord- en Zuid-Holland relatief het vaakst als volgebouwd worden ervaren.

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid per fiets wordt overal langs de kust als (heel) goed beoordeeld, oplopend van 55% in Noord-Holland tot ruim 71% op de Waddeneilanden. De bereikbaarheid per auto wordt in Zuid- en Noord-Holland verschillend beoordeeld. Ongeveer de helft van de bezoekers is hierover tevreden. Tegelijkertijd noemt 20 procent van de bezoekers van Zuid-Holland de autobereikbaarheid matig tot slecht. De parkeergelegenheid in beide provincies krijgt van een kwart van de bezoekers een oordeel matig tot slecht. De bereikbaarheid met het openbaar vervoer wordt in Zeeland het slechtst beoordeeld. De beschikbaarheid en het gebruik van deelvoertuigen scoort op de Waddeneilanden beter dan elders: 58% is hier (heel) tevreden over. 

Wandelen, relaxen, natuur, uitwaaien en horecabezoek 

Wandelen, relaxen en genieten van de natuur zijn de meest voorkomende activiteiten tijdens een bezoek aan de kust. De Waddeneilanden zijn het meest in trek bij Nederlanders die meerdere activiteiten ondernemen. Meer dan de helft van de bezoekers beoordeelt de recreatieve fiets- en wandelpaden en het horeca-aanbod langs de hele Noordzeekust als goed tot heel goed.

De voorzieningen die wat extra aandacht verdienen zijn nagenoeg gelijk voor alle gebieden en hebben met name te maken met bereikbaarheid, parkeergelegenheid (met name voor de auto) en recreatieve voorzieningen zoals culturele bezienswaardigheden, ontspannings-, (water)sport en uitgaansvoorzieningen.

Zie ook

 

Kustpact

In 2017 tekenden bijna zestig overheden en organisaties het Kustpact, waarmee wordt gestreefd naar balans tussen de ontwikkeling van de kust en het beschermen van haar kernkwaliteiten. Dit kustonderzoek geeft de bezoeker een stem in de kustpactmonitor. De ANWB biedt het onderzoek ook aan provincies en gemeenten langs de kust aan, zodat zij de resultaten kunnen gebruiken voor het verbeteren van hun toeristische voorzieningen en beleid.