Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vakantieganger kiest ook in 2023 voor Nederland en Europa

11-01-2023

Zo’n 9 op de 10 Nederlanders is van plan om komend jaar op vakantie te gaan. Dat blijkt uit een groot representatief onderzoek van de ANWB. In tegenstelling tot vorig jaar houden veel vakantiegangers geen rekening met corona wanneer plannen worden gemaakt. Wel speelt de inflatie een rol. Vakantiegangers gaan met name minder ver, minder vaak, of korter op vakantie.

Nu coronamaatregelen in de meeste landen niet meer gelden is de intentie om op vakantie te gaan zo’n zes procent hoger dan vorig jaar. Het animo blijft het grootst onder jongeren (94%) en het laagst onder ouderen (76%).

Iets meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan dat de inflatie impact heeft op de vakantieplannen. Ook de hoge brandstofprijzen (35%) en de duurdere vliegtickets (33%) spelen een rol. Gevolg van de inflatie is dat vakantiegangers met name minder ver, minder vaak, of korter op vakantie gaan.

Nederland is het populairste vakantieland, gevolgd door Duitsland, Spanje, Frankrijk en België. Ook Italië lijkt weer meer in trek. Favoriet zijn de strandvakantie, gevolgd door een buitenlandse stedentrip of een autovakantie. Ongeveer 20% van de Nederlanders geeft aan van plan te zijn om in 2023 te gaan kamperen. Kampeerders verblijven vooral in een gehuurde accommodatie op de camping, of in een eigen tent of caravan.

De auto blijft, net als vorig jaar, het meest gebruikte vervoermiddel om in Europa op vakantie te gaan (62%). Daarna volgt het vliegtuig (38%).

Vakantiegangers lijken zekerder te zijn van een vakantie in 2023 dan in 2022. Vorig jaar gaf 1 op de 7 Nederlanders aan al geboekt te hebben voor aankomend jaar. Dit jaar is dat 1 op de 4 Nederlanders.  Ook worden er al eerder vakanties geboekt. Er is een verschuiving te zien van 1 tot 4 maanden voorafgaand aan een vakantie te boeken naar 3 tot 8.

Duurzaam op vakantie

Uit recent ledenonderzoek blijkt dat het beperken van de negatieve gevolgen van toerisme voor veel leden belangrijk is. De belangrijkste trends: 

Algemene houding: toerisme draagt bij aan het klimaatprobleem
Een ruime meerderheid van de leden vindt klimaatverandering een probleem. Steeds meer ANWB-leden (77%) vinden dat toeristen zelf verantwoordelijk zijn voor duurzamere vakanties.

Extra betalen duurzaam reizen?
Een kwart is bereid 75 tot 100 euro extra te betalen Voor een derde van de leden mag het minimaliseren van de negatieve gevolgen van toerisme best geld kosten. Deze groep heeft er behoorlijk wat voor over: de helft heeft er tot €50,- per persoon. Een kwart van de zelfs €75 tot €100.

Vliegen: blijft geliefd maar moet verduurzaamd
Door corona was de luchtvaart de grote daler van afgelopen twee jaar. Maar als de problemen met corona en Schiphol zijn verdwenen willen leden graag weer vliegen. Op de koop toe neemt men vliegtaks of een duurder ticket vanwege gebruik van duurzame kerosine. Ruim een derde van de leden wil kunnen blijven reizen buiten Europa en daarvoor is vliegen meestal de enige optie. Een dalend aandeel van nog maar 14% ziet CO-2 compensatie als voldoende voor het ondervangen van de CO-2 uitstoot.

De trein: ruime meerderheid wil grotere rol tot 800 kilometer
De internationale trein wordt door driekwart van de leden als goed alternatief voor korte vluchten tot 800 kilometer gezien. Het wordt als een van de belangrijke maatregelen gezien om emissies te verkleinen.

Auto: moeilijk vervangbaar voor ander vervoer maar moet meer elektrisch 
Minder dan de helft ziet de trein op afstanden tot 800 kilometer als goed alternatief voor de auto.

Meer rekening houden met natuur en afval; buitenland moet optie blijven
Circa 90% van de leden wil op vakantie meer rekening houden met natuurbehoud en afvalscheiding. Buiten het hoogseizoen reizen en drukke bestemmingen vermijden is bij twee derde van de leden acceptabel. En bijna de helft is bereid de trein te kiezen voor de afstanden tot 800 kilometer ook al is het ticket iets duurder en de reistijd langer. Waar weinig draagvlak voor bestaat is: alleen nog vakanties in Nederland of helemaal niet meer op vakantie.

Draagvlak maatregelen CO-2 uitstoot: trein en duurzame kerosine
Duurdere vliegtickets vanwege gebruik van duurzamere kerosine is een maatregel die een ruime meerderheid van de leden (76%) onderschrijft. Nog hoger (94%) scoort de maatregel internationale treintickets goedkoper maken om gebruik van de trein te stimuleren. Een stuk lager maar nog steeds een aanzienlijk deel scoren: korte-afstandsvluchten tot 450 km verbieden (46%) en een maximum instellen van het aantal vluchten dat iemand per periode mag maken (32%).

Jongeren: hoog klimaatbewustzijn, maar liever niet beperkt in keuzevrijheid
Bij jongeren is het bewustzijn van de nadelige gevolgen van klimaatverandering hoog. De bereidheid om daar extra voor te betalen lijkt echter te dalen. Overigens is de helft nog steeds bereid om een bedrag tot 50 euro neer te leggen. Ze willen de wereld verkennen en minder beknot worden in opties voor (verre) bestemmingen. Wel staan ze vaker open voor duurzame varianten zoals de trein of duurzame accommodatievormen zoals kamperen.

Het vakantieonderzoek van de ANWB is een representatief, kwantitatief onderzoek onder 2.000 respondenten in de leeftijd van 18 jaar tot 80 jaar, gehouden in december 2022. Het onderzoek geeft inzicht in de vakantieplannen van Nederlanders voor het komende kalenderjaar. Hiermee kan de ANWB optimaal inspelen op de wensen en behoeften van de Nederlandse vakantieganger. De ANWB wil iedereen die eropuit gaat inspireren en stimuleren bij het maken van een duurzame keuze.