Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

5 bijzondere motorroutes in Nederland

Geselecteerd uit ANWB Motorboek Nederland

Freelance journalist Jan Dirk Onrust beschreef en fotografeerde voor het ANWB Motorboek Nederland dertig bijzondere motorroutes in Nederland. Zijn top vijf.

1. Souvenir uit WO I: De Dodendraad

De Dodendraad is een mooi voorbeeld van hoe geschiedenis een rit spannend maakt. Het landschap aan de Nederlands-Belgische grens ziet er doorgaans landelijk en lieflijk uit. Dat verandert als je weet dat hier in de Eerste Wereldoorlog een hoogspanningskabel stond met 2000 volt erop, die enorm veel slachtoffers maakte. De route gaat daar langs en passeert regelmatig monumentjes, replica’s van stroomhuisjes en andere sporen van de Dodendraad.

2. Unheimisch mooi: De Havenlichten-route

Zoals zoveel motorrijders ben ik gek op natuur. Maar industrie kan ook indrukwekkend zijn. Vooral als het zo groots is als in de Rotterdamse haven. ‘s Avonds, als overal de veiligheidsverlichting aangaat, is het er extra spannend en unheimisch mooi. De havens zijn soms ook heel verrassend. Ooit gedacht dat zeehonden en Schotse hooglanders zich thuis zouden voelen naast de petrochemie en de containerterminals? Je ziet het in de Havenlichten-route.

3. Via het plaatsje 'Doodstil': De stille tocht

Gewoon ruim 250 km lekker rijden, zonder steden, files en stoplichten. Kan dat nog in Nederland? Ja, dat kan. Ambtenaren hebben zelfs uitgezocht welke wegen het rustigst zijn. En daar hebben we dan een mooie Stille Tocht van kunnen maken. Van Overijssel naar Groningen - twee van mijn favoriete provincies - over landelijke weggetjes. Via het plaatsje Doodstil.

4. Tocht door de geschiedenis: De Zwarte Goud-tocht

De routes gaan vaak door verdwenen werelden. In het ANWB Motorboek Nederland probeer ik die op te roepen. We gaan bijvoorbeeld terug naar de Romeinse tijd. Of rijden met een kaart uit 1816. De mooiste vind ik de Zwarte Goud-tocht. Die gaat dwars door de voormalige mijnstreken van Zuid-Limburg, Belgisch Limburg en Luik. En zelfs door een vierde landje bij het Drielandenpunt. Wat vroeger vaak zwart was, is nu groen. En er liggen heerlijke wegen.

5. Kolossale bruinkoolkraters: De Garzweiler en Hambach-tocht

Het ANWB Motorboek Nederland gaat over hoe mooi en interessant Nederland is. Maar regelmatig gaan we een stukje over de grens. Want ook daar kom je soms de meest wonderlijke zaken tegen. Zoals het absurde spookstadje Doel, weggestopt in de haven van Antwerpen. Of het kleine Duitse platteland-stadje waar ze gigantische cruiseschepen bouwen. Maar het gekste vind ik nog wel de twee gigantische bruinkoolkraters Garzweiler en Hambach over de grens bij Limburg. Zo groot, zo vreemd, daar viel mijn mond letterlijk van open.

Nú te koop: ANWB Motorboek Nederland

Nederland heeft prachtige wegen en veel motorrijders, maar hebben we ook spannende en inspirerende routes? Nu wel, want we hebben dertig bijzondere motorroutes voor je bedacht. Volg de Romeinen, rij de bunkerroute of ga op chic tijdens de Kouwe Kakrit. Je vindt de routes in ‘ANWB Motorboek Nederland’. Bestel 'm bij Bol of in de ANWB webwinkel.