Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderzoek naar medische drones tussen Rotterdam en Zeeland

28 mei 2021

Zeeland krijgt in de toekomst mogelijk een "medische droneverbinding" met het Erasmus MC in Rotterdam. Om te onderzoeken wat daar allemaal voor nodig is, wordt vanaf eind mei een aantal testvluchten uitgevoerd op een kortere afstand tussen de Zuid-Hollandse plaatsen Rhoon en Oud-Beijerland.

Medical Drone Service, een samenwerkingsverband van de ANWB, PostNL, het Erasmus MC en Sanquin voert de proef uit.

Vliegprocedures

De drones vertrekken vanaf een weiland bij Rhoon en landen in Oud-Beijerland op een dijk langs de Oude Maas. Onderzocht wordt wat nodig is om in het luchtruim tussen het ziekenhuis en Zeeland te vliegen. Zo worden de vliegprocedures getest in het gecontroleerde luchtruim van Rotterdam The Hague Airport. Dit alles in nauw overleg met de Luchtverkeersleiding Nederland.

Met drones kunnen bloed en medicijnen een stuk sneller ter plaatse worden gebracht dan over de weg. Juist in Zeeland kan dat van pas komen. De provincie telt zelf niet veel ziekenhuizen en als het lekker weer is, slibben de tweebaanswegen in de provincie al snel dicht. Bijkomend voordeel is dat drones ook duurzamer zijn dan vervoer over de weg.

De vluchten worden "in nauw overleg" met Luchtverkeersleiding Nederland uitgevoerd. Tijdens de eerste testvluchten hebben ze nog geen medische spullen aan boord.

Eerdere testvluchten tussen Meppel en Zwolle

Tussen de ziekenhuizen in Meppel en Zwolle vinden al vaker testvluchten met drones plaats. Halm mei werd daar de eerste, echt volledige vlucht gemaakt, nog zonder bloed of medicijnen. De drone steeg op in een weiland vlak bij het ziekenhuis in Meppel en landde 16 kilometer verderop in een weiland ten noorden van Zwolle. In de toekomst moet de drone rechtstreeks tussen de ziekenhuizen vliegen.

Doorontwikkeling

Het duurt nog wel even voordat vluchten met bloed of medicijnen echt van start gaan. De techniek moet verder worden ontwikkeld en de drones moeten veilig ingepast worden in het overige luchtverkeer. Ook moet regelgeving verder worden uitgewerkt.

Uit proeven is al wel duidelijk geworden dat het lukt om bloed op de juiste temperatuur te vervoeren per drone. Tot en met juli worden in de nieuwe proef zo'n acht testvluchten gemaakt.

Zie ook

Medical Drone Service
ANWB Medical Air Assistance
 

Eerder verschenen
Testvluchten medische transport per drone van start (11 november 2020)