Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Weer mobiel

Even boodschappen doen of een partner in het verzorgingstehuis bezoeken is niet voor iedereen vanzelfsprekend. ANWB AutoMaatje helpt mensen mobiel en actief te blijven.

ANWB AutoMaatje

Buurtgenoten samen op pad

ANWB vindt het belangrijk dat iedereen mobiel kan zijn. Ouderen en mensen met een gezondheidsbeperking zijn vaak minder mobiel. Een deel hiervan heeft geen goed vervoer tot zijn beschikking. Geen vervoer betekent dat zij geïsoleerd kunnen raken. ANWB AutoMaatje zorgt ervoor dat vrijwilligers met een auto in contact worden gebracht met minder mobiele plaatsgenoten, die hierdoor weer vaker onderweg en onder de mensen komen.

 

Verhalen

 

Lift van een vrijwilliger

De 81-jarige meneer Verboom, oud-vrachtwagenchauffeur, is wat hem betreft te veel aan huis gekluisterd. Maar sinds kort is daar automaatje Maurits!

Lees meer 
 

Op pad met AutoMaatje

Mevrouw Van de Bovenkamp (78) gaat graag op bezoek bij haar vriendinnen in het verzorgingstehuis. Vandaag staat er een verjaardag op het programma.

Lees meer 
 

Vrijwillige 'automaatjes' zijn van onschatbare waarde tijdens lockdown

ANWB AutoMaatje bracht mevrouw Neijenhuis uit Harmelen naar een vriendin, naar haar man in het ziekenhuis of bijvoorbeeld naar de kapper

Lees meer 

Over ANWB AutoMaatje

ANWB AutoMaatje is een vervoerservice waarbij vrijwillige chauffeurs minder mobiele plaatsgenoten vervoeren. De chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto. Je betaalt alleen een kleine onkostenvergoeding van € 0,35 per kilometer aan de vrijwillige chauffeur.
 

Aanmelden deelnemer

Ben je minder mobiel en wil je naar de kapper, op familiebezoek, winkelen in de buurt of heb je een afspraak in het ziekenhuis of bij de fysiotherapeut? Is er geen redelijk alternatief? Is zelf regelen lastig en kun je geen redelijk beroep doen op vervoer met indicatie? ANWB AutoMaatje richt zich op mensen die buiten de bestaande regelingen vallen. Tegen een onkostenvergoeding van € 0,35 per kilometer (vanaf en tot aan het huisadres van de chauffeur en eventuele parkeerkosten) rijden vrijwilligers uit de buurt je met hun eigen auto. Ze bieden je een helpende hand als je die nodig hebt en wie weet ontstaat er wel een waardevol contact tussen jou en de chauffeur. 

Hoe het werkt:

 • Neem contact op met ANWB AutoMaatje in jouw gemeente en meld je gratis aan als deelnemer. Op de kaart vind je het telefoonnummer van de vestiging in jouw gemeente.
 • Voor het aanvragen van een rit neem je minimaal twee werkdagen van tevoren contact op met de lokale ANWB AutoMaatje.
 • Er wordt een vrijwilliger uit de groep chauffeurs voor je gezocht, die je op het door jou gewenste tijdstip kan rijden.
 • Je wordt teruggebeld als er een chauffeur beschikbaar is en je krijgt een inschatting van de vergoeding aan de hand van het verwachte aantal kilometers dat de vrijwilliger voor je gaat rijden.
 • Je betaalt de vergoeding rechtstreeks aan de vrijwilliger aan het einde van de rit.
 • Om gebruik te maken van ANWB AutoMaatje hoef je geen lid te zijn van ANWB.

Aanmelden chauffeur

Meld je aan als vrijwilliger en rijd jouw minder mobiele plaatsgenoten in je eigen auto naar hun bestemming. Je krijgt een onkostenvergoeding van € 0,35 per gereden kilometer vanaf je eigen huis plus eventuele parkeerkosten.  

Voorwaarden om je aan te kunnen melden als chauffeur:

 • Je bent in het bezit van een eigen auto.
 • Je auto moet APK-gekeurd zijn en minimaal een WA-verzekering met inzittenden dekking hebben.
 • Je hebt een geldig rijbewijs.
 • Je kunt een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) overleggen.
 • Je hoeft geen ANWB-lid te zijn. 

Op de kaart kun je zien in welke gemeenten ANWB AutoMaatje al actief is en welke gemeenten binnenkort zullen starten. Je kunt je aanmelden bij de vestiging in jouw gemeente. Tijdens een gesprek zal een coördinator je van alle informatie voorzien.

Deelnemende gemeenten


Partner worden

Sinds de start van ANWB AutoMaatje in 2015 is er veel belangstelling. ANWB AutoMaatje is op dit moment actief in meer dan 115 gemeenten. Ben je geïnteresseerd in het oprichten van ANWB AutoMaatje in jouw gemeente, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Veelgestelde vragen