ANWB AutoMaatje

ANWB AutoMaatje

Even boodschappen doen of een partner in het verzorgingstehuis bezoeken is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met AutoMaatje wil de ANWB samen met welzijnsinstellingen en vrijwilligers mensen helpen mobiel en actief te blijven.

ANWB AutoMaatje

Buurtgenoten samen op pad

ANWB vindt het belangrijk dat iedereen mobiel kan zijn. Ouderen en mensen met een gezondheidsbeperking zijn vaak minder mobiel. Een deel hiervan heeft geen goed vervoer tot zijn beschikking. Geen vervoer betekent dat zij geïsoleerd kunnen raken. ANWB AutoMaatje zorgt ervoor dat vrijwilligers met een auto in contact worden gebracht met minder mobiele plaatsgenoten, die hierdoor weer vaker onderweg en onder de mensen komen.

Wat is ANWB AutoMaatje?

ANWB AutoMaatje is een vervoerservice waarbij vrijwillige chauffeurs minder mobiele plaatsgenoten vervoeren. De chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto. Je betaalt alleen een kleine onkostenvergoeding van € 0,35 per kilometer aan de vrijwillige chauffeur.
 

Aanmelden als deelnemer

Ben je minder mobiel en wil je naar de kapper, op familiebezoek, winkelen in de buurt of heb je een afspraak in het ziekenhuis of bij de fysiotherapeut? Is er geen redelijk alternatief? Is zelf regelen lastig en kun je geen redelijk beroep doen op vervoer met indicatie? ANWB AutoMaatje richt zich op mensen die buiten de bestaande regelingen vallen. Tegen een onkostenvergoeding van € 0,35 per kilometer (en eventuele parkeerkosten) rijden vrijwilligers uit de buurt je met hun eigen auto. Ze bieden je een helpende hand als je die nodig hebt en wie weet ontstaat er wel een waardevol contact tussen jou en de chauffeur. 

Hoe het werkt:

 • Neem minimaal twee werkdagen van tevoren contact op met de lokale ANWB AutoMaatje. Op de kaart vind je het telefoonnummer van de vestiging in jouw gemeente.
 • Er wordt een vrijwilliger uit de groep chauffeurs voor je gezocht, die je op het door jou gewenste tijdstip kan rijden.
 • Je wordt teruggebeld als er een chauffeur beschikbaar is en je krijgt een inschatting van de vergoeding aan de hand van het verwachte aantal kilometers dat de vrijwilliger voor je gaat rijden.
 • Je betaalt de vergoeding rechtstreeks aan de vrijwilliger aan het einde van de rit.
 • Om gebruik te maken van ANWB AutoMaatje hoef je geen lid te zijn van ANWB.
   

Aanmelden als chauffeur

Meld je aan als vrijwilliger en rijd jouw minder mobiele plaatsgenoten in je eigen auto naar hun bestemming. Je krijgt een onkostenvergoeding van € 0,35 per gereden kilometer vanaf je eigen huis plus eventuele parkeerkosten.  

Voorwaarden om je aan te kunnen melden als chauffeur:

 • Je bent in het bezit van een eigen auto.
 • Je auto moet APK-gekeurd zijn en minimaal een WA-verzekering met inzittenden dekking hebben.
 • Je hebt een geldig rijbewijs.
 • Je kunt een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) overleggen.
 • Je hoeft geen ANWB-lid te zijn. 

Op de kaart kun je zien in welke gemeenten ANWB AutoMaatje al actief is en welke gemeenten binnenkort zullen starten. Je kunt je aanmelden bij de vestiging in jouw gemeente. Tijdens een gesprek zal een coördinator je van alle informatie voorzien.
 

Deelnemende gemeenten


Partner worden

Sinds de start van ANWB AutoMaatje in 2015 is er veel belangstelling. ANWB AutoMaatje is op dit moment actief in meer dan 115 gemeenten. Ben je geïnteresseerd in het oprichten van ANWB AutoMaatje in jouw gemeente, neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

Meer informatie
 

Veelgestelde vragen

ANWB AutoMaatje is een vervoerservice waarbij vrijwillige chauffeurs met hun eigen auto minder mobiele plaatsgenoten vervoeren. ANWB AutoMaatje kent geen vervoersplicht, het levert aanvullend vervoer.

Een deelnemer betaalt een onkostenvergoeding van € 0,35 per kilometer aan de chauffeur en eventuele parkeerkosten. 

Op deze kaart vind je alle gemeenten die meedoen met ANWB AutoMaatje met hun contactgegevens.

De ANWB wil mensen zo lang mogelijk mobiel houden en laten deelnemen aan het sociaal maatschappelijke verkeer. ANWB AutoMaatje is van buurtgenoten voor minder-mobiele buurtgenoten. 

Nee, om chauffeur te worden of als deelnemer hoef je geen lid te zijn van de ANWB.

Een afspraak kun je annuleren bij AutoMaatje in je gemeente, bij de instantie waar je ook je afspraak gemaakt hebt. 

Als je je wilt aanmelden als deelnemer of als chauffeur of je hebt hier vragen over, dan kun je contact opnemen met de vestiging in je gemeente, zie kaart.

Als je geïnteresseerd bent in het starten van ANWB AutoMaatje in je omgeving, neem dan contact op door een mail te sturen naar automaatje@anwb.nl.
Meer informatie